marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Contribuția la pilonul II de pensii va crește la 4,75%

Contribuțiile de la pilonul II de pensii ar urma să crească. Acest lucru este cuprins în noul program de guvernare. Practic se dorește creșterea contribuțiilor de la 3,75%, cât este în prezent, la 4,75%. Participarea la sistemul de pensii administrat privat este obligatorie atunci când o persoana de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, aderarea este opțională.

„Sistemul pensiilor private a avut în ultimele 12 luni o evoluție pozitivă și așa a fost pe toată durata de funcționare a pilonului 2. Datele la final de septembrie arată că pilonul II a acumulat că pondere în PIB spre 8%, ceea ce o contribuție substanțială la PIB. . Sunt investiții cu riscul cel mai mic, cu performanță cea mai bună”, a explicat, la Digi24, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiră (ASF).

Contribuţia la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. La pilonul II (pensia administrată privat) ajung 3,75% din baza de calcul (venit brut lunar).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aderarea la sistemul privat de pensii obligatorii nu implică obligaţii financiare suplimentare.

Opțiunea pentru un fond de pensii administrate privat trebuie exprimată în termen de 4 luni de la angajare.  Cine nu face o alegere în acest termen este repartizat aleatoriu.

„Alegerea fondului de pensii trebuie făcută în deplină cunoștință de cauză în funcție de randamentele fondurilor și de profilul de risc de al participantului

Tot pe site-ul ASF, la informațiile despre pensiile private, există o situație cu toate cele șapte fonduri de pensii administrate privat, inclusiv despre performanțele lunare ale acestora. Oamenii își pot face o idee despre evoluția lor și pot cere la fondurile de pensii informații suplimentare care să îi ajute să discearnă.

Compania trebuie să își țină la curent anual clienții și să îi informeze cu privire la valoarea activului net, profitabilitate și performanță”, a explicat Daniel Apostol.

Politica