Germania va promova vaccinul anti-Covid dezvoltat de Moderna pentru locuitorii care vor să se inoculeze împotriva coronavirusului cu doza a treia, potrivit ministrului sănătății Jens Spahn.
Acesta a spus că unii experți văd vaccinul Moderna ca „Rolls Royce-ul” vaccinurilor anti-Covid în timp ce cel dezvoltat de Pfizer în parteneriat cu compania germană BioNTech este „Mercedesul”.
„Din păcate impresia va fi că insistăm asupra Moderna doar pentru a evita expirarea acelor vaccinuri în primul trimestru al lui 2022”, a spus Spahn.
„Acesta este un aspect important dar nu cel decisiv. Ceea ce este crucial este că stocul nostru de [vaccinuri] BioNTech se golește atât de rapid încât începând de săptămâna viitoare nu vom putea administra mai mult de 2-3 milioane de doze săptămânal”, a explicat acesta.
La fel ca multe alte țări din Europa, Germania se confruntă cu un nou val al pandemiei de COVID-19 alimentat preponderent de varianta Delta mult mai infecțioasă a coronavirusului.
Institutul Robert Koch a raportat luni că incidența infecțiilor pe 7 zile a ajuns la 386,5 de cazuri la suta de mii de cetățeni, echivalentul a 30.643 de noi contagieri în decurs de 24 de ore, cu peste 7.000 mai multe decât în urmă cu o săptămână.
În ultimele 24 de ore 60 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Germania, notează hotnews.ro
Cele 16 landuri ale țării, ale căror autorități locale sunt responsabile de sănătatea publică, încearcă să readucă sub control numărul de infecții prin administrarea dozei booster, convingerea nevaccinaților să se inoculeze anti-Covid și introducerea de noi restricții.
Landurile Saxonia și Bavaria au anulat deja târgurile de Crăciun care urmau să se deschidă săptămâna aceasta.
Autoritățile din Bavaria anunțaseră inițial doar anularea faimosului târg de Crăciun din Munchen dar ulterior au decis extinderea măsurii pentru tot landul.
În întreaga Germanie majoritatea afacerilor sunt deschise doar pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau s-au vindecat de boală.
Germania și-a vaccinat împotriva coronavirusului doar 68% din populația totală cu schema completă, un procent cu mult sub cel al altor state din vestul Europei.
Spahn a mai declarat că varianta booster va avea nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a nivela curba infecțiilor și că pe termen scurt doar noi restricții ar putea fi de ajutor în acest sens.
Politicienii germani discută deja și despre introducerea vaccinării obligatorii, la fel ca în Austria învecinată.