Asociația Speologica Exploratorii organizează nou proiect la nivel național. Acesta va fi implementat în perioada 11.10.2021 – 10.04.2023, având ca obiectiv: 6040 de cetățeni din 27 de județe implicați în protecția mediului carstic, în 18 luni. Inițiativa beneficiază de o finanțare în valoare de 47.299,00 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Zonele carstice si peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent. Acestea sunt situate în 27 de județe din România. RuralKarst este primul proiect care abordează unitar, la nivel național problematica vulnerabilității carstului și a comunităților locale vulnerabile, în toate județele. Marea provocare este formarea viitoarei generații de tineri capabili să protejeze mediul carstic, vulnerabil și să dezvolte reziliența la schimbările climatice.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 18 luni în localități cu zone carstice din județele Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Alba, Argeș, Gorj, Harghita, Arad, Cluj, Sălaj, Vâlcea, Constanța, Maramureș, Mehedinți, Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași.
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 6000 de persoane, dintre care 5400 de elevi din 135 de școli, 100 de funcționari ai administrației publice și 500 de speologi voluntari. Aceștia din urmă, în calitate de „speologi în devenire” vor fi implicați în activitățile organizațiilor speologice sau de protecție a mediului din întreaga țară. Ne așteptăm ca o parte din tineri să se alăture organizației noastre sau altor organizații din țară.
„Prioritățile proiectului sunt creșterea capacității societății civile și incluziunea tinerilor din mediul rural, formarea unei noi generații care să contribuie la protejarea mediului natural, ajutând astfel organizațiile de mediu să adune informații importante despre integritatea mediului carstic, precum și îmbunătățirea comunicării între oameni și instituții publice”, informează Asociația Speologica Exploratorii.
foto: Facebook