luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

A crescut numărul gorjenilor care merg la cabinetele de Psihiatrie din cadrul SJU Târgu-Jiu

Zeci de pacienți se prezintă zilnic la cele două cabinete de Psihiatrie din cadrul Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu și beneficiază de consultații gratuite. Conform informațiilor transmise de unitatea medicală, cele mai frecvente afecțiuni de care suferă cei care se adresează Ambulatoriului sunt: depresie, schizofrenie, anxietate, tulburare bipolară, demența, dependența de alcool etc.

De exemplu, de la începutul anului și până în prezent, au beneficiat de consultații, la cele două cabinete de Psihiatrie din Policlinică, 5.244 de pacienți față de 4.234 în aceeași perioadă a anului trecut.Deși sunt frecvent întâlnite, tulburările de sănătate mintală sunt dificil de recunoscut, diagnosticat și tratat. Sunt pacienți care vin să ceară ajutorul unui medic psihiatru după ce încearcă singuri să găsească rezolvarea stărilor psihice pe care le experimentează”, se arată într-un comunicat al SJU Târgu Jiu.

Apariția pandemiei de coronavirus a contribuit la creșterea numărului persoanelor care suferă de diverse afecțiuni psihice, care, din păcate, au impact major asupra calității vieții cotidiene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem și pacienți tineri, adresabilitatea a crescut la cabinet, este adevărat. Nu ne-am întererupt activitatea niciodată, iar când a fost starea de urgență, dar și în alte cazuri, am folosit telemedicina pentru a le fi aproape pacienților. Atunci când simt că au probleme emoționale, psihice, îndemn gorjenii să se adreseze unui medic specialist. Îi așteptăm în policlinică, consultațiile se fac pe bază de bilet de trimitere”, a afirmat psihiatrul Ligia Mihaela Lădaru.

Psihiatrii sunt medicii instruiți, care pot identifica și trata tulburările psihice. Când simptomele fizice au ajuns să afecteze activitățile zilnice ale pacienților, ei pot prescrie medicamente pentru fiecare afecțiune psihică în parte.

Frica și anxietatea de boală pot fi copleșitoare, îmbrăcând diverse forme, de la anxietate ușoră, medie, generalizată, ipohondrie și până la atacuri de panică. De aceea, pe lângă recomandările medicale și ajutor logistic, este nevoie și de sprijin emoțional: de atenție la propria persoană, dar și la cei din jur, acceptare, înțelegere și de asigurarea suportului specializat în cazul persoanelor cu predispoziție anxioasă. Păstrarea bunăstării mintale în pandemie este o problemă pentru unii oameni. Avem și pacienți tineri, cam din toate categoriile de vârstă și sociale. Ar trebui să vină la medic dacă și când apar simptomele, precum atacuri de panică, când nu se mai pot odihni, când au senzații de sufocare, insomnie, anxietate. În general, când pacienții se sperie de aceste simptome, vin la cabinet. Coronavirusul a cauzat o creștere a numărului pacienților cu anxietate, tulburări de concentrare, oboseală excesivă, atacuri de panică. Am avut și pacienți cu anxietate reziduală, pacienți care se vindecaseră de COVID-19. Abordarea noastră este dublă: medicamentație și abordare terapeutică, consiliere psihiatrică”, a spus doctorul Costin Rovența-Grivei, psihiatru.

Politica