În doar 10 minute fatidice, familia Dumitrașcu din Craiova a pierdut ceea ce a agonisit în 25 de ani. Este vorba despre Boby, în vârstă de 41 de ani, și Claudia, în vârstă de 36 de ani, dar și despre cele două fetițe ale lor de 7, respectiv 2 ani care, acum când frigul și zăpada bat la ușă, nu mai au acoperiș deasupra capului. Decembrie este luna cadourilor, iar fetițele nu-și doresc decât o casă de la Moș Nicolae și Moș Crăciun.
Totul a început în blestemata seară de 11 octombrie, focul pornit de la vecini i-a lăsat pe drumuri, după cum povestește Boby, tatăl fetițelor: „Familia mea era în izolare, soția cu cele două fete ale mele de 2 ani, respectiv 7 ani. Am venit acasă să le aduc o rețetă de la farmacie, moment în care am văzut focul la vecini și am sunat la 112. Le-am spus copiilor să urce în mașină deoarece casa ne va lua foc. În 10 minute s-a întâmplat totul. Am sunat la 112, au venit pompierii. N-am mai putut să salvăm nimic. Nici măcar caloriferele”.
Asociația Ajutor Divin face un apel umanitar la oamenii care vor să doneze haine, alimente sau materiale de construcție fiindcă această familie a rămas fără nimic în prag de iarnă: „Împreună putem aduce o rază de speranță în sufletul lor, nu mai au absolut nimic (mobilă, haine, casă, mâncare, curent). Nu mai au unde dormi, dar puțin câte puțin putem ajuta această familie greu încercată. Efectiv am plâns odată cu ei de nenorocirea ce s-a abătut asupra lor. Nu fi indiferent și din puținul tău ajută această familie din Craiova”, a scris pe Facebook asociația.
Boby a povestit, pentru Jurnalul Olteniei, amănunte despre familia sa greu încercată.
„Ne cunoaștem de peste 25 de ani. O cunosc de la 14 ani ai ei. Am avut o relație frumoasă din care au și rezultat doi copii. Suntem ok ca și familie, cel puțin până acum, de aici înainte nu știu cum va evolua. E ceartă tot timpul. Eu lucrez în sezonul de vară, în sezonul de iarnă nu pot să fac asta. Muncesc în construcții, beton amprentat. Soția este asistentă medicală la o clinică privată. Fata cea mare este în clasa I, iar cea mică este la creșă. Fiica cea mai mare adoră să deseneze, îi place și matematica”, a spus acesta.
„Copiii plâng. Nu se pot obișnui”
Cât despre casă, aceasta a fost construită cu greutate și multă muncă. Cei doi au reușit să o termine acum 4 ani. Tragedia i-a prins când erau în izolare, iar fetițele au suferit un șoc cumplit.
„Casa am primit-o de la soacra mea, iar acum 4 ani am terminat-o. Acum stăm într-un apartament dat de vecinii de la care a izbucnit incendiul, însă nu ne putem acomoda. Copiii plâng, nu dorm, nu pot să se obișnuiască. Plâng toată noaptea și nu știu ce să le fac. Mă întreabă mereu când le fac casa, că ele știu că o reconstruiesc. În momentul când a izbucnit incendiul ele s-au urcat în mașina soției mele și au plecat ca să nu vadă totul. Soția mea era distrusă. Era și în izolare pentru că a avut Covid. Au mai stat o săptămână în izolare. Ea era singură cu copiii, aceștia plângeau”, a mai adăugat Boby.
De la Moș Nicolae și de la Moș Crăciun fetițele își doresc să-și facă casa: „Nu mă pot înțelege cu cea mare deoarece vrea neapărat camera ei, înainte reușisem să i-o facem exact așa cum își dorise ea, ca de prințese”, povestește tatăl cu lacrimi în ochi.
Aurel Firu, președintele Asociației Ajutor Divin, a venit imediat cum a putut la casa familiei Dumitrașcu și a încercat să-i sprijine.
„Eu eram în drum către Timișoara, cu problemele mele de sănătate, și mi-a trimis cineva un mesaj cu povestea, pe Facebook-ul asociației și le-am zis că sunt în drum către Timișoara, dar a doua zi o să mă întorc direct la casa respectivă. Luni, am fost aici, am evaluat, am văzut despre ce este vorba și am început să dăm telefoane stânga-dreapta pentru a strânge materialele și pentru a ne apuca de construcție”, povestește Aurel.
Vestea tristă este că tariful pentru reconstrucția casei ajunge undeva la 45 de mii de euro, bani pe care familia nu îi deține: „Costurile pentru reparații trec undeva peste 45 de mii de euro. Având o experiență în ceea ce s-a întâmplat în Craiova cu o altă familie, în momentul de față depășesc suma aceasta. În afara faptului că nu mai există nimic, trebuie să reconstruim totul de la temelie. Ceea ce înseamnă partea de mansardă este totul compromis. A ars absolut totul, fiind și pe structură de lemn și rigips, iar în momentul de față trebuie să turnăm placă, să consolidăm zidurile de jos ca să construim și deasupra”, a mai adăugat președintele Asociației Ajutor Divin.
Pe lângă faptul că n-au absolut nimic, nici mâncare, nici altceva, și cu sănătatea nu stau prea bine, familia are nevoie și de consiliere psihologică deoarece nu pot trece peste incident: „A fost un șoc! Practic când îți pierzi casa, când îți pierzi absolut tot și știi că ai fost acolo și ai scăpat ca prin urechile acului de la o tragedie, normal că ai un șoc. Pentru noi oamenii mari este greu, dar pentru niște copilași.
Au nevoie de foarte multe lucruri, de la alimente, până la hăinuțe și materiale de construcție. Chiar au nevoie de absolut tot. Din rămășițele incendiului nu se mai poate recupera nimic, nici măcar o foaie de geam care este ok, însă gergeveaua este arsă. Eu am început o campanie în care bat la porțile marilor firme din Craiova să ne sprijine, ba cu ciment, ba cu fier, ba cu ce e nevoie. Vine iarna și vreau să le pun măcar un acoperiș deasupra capului.
E o situație delicată, doi copii mici, părinții care au probleme de sănătate, dar eu am speranța că împreună putem. Dacă firmele din Craiova ar dona ăia 10%, tot s-ar strânge. Sunt multe lucruri care se aruncă pe nimicuri dar pentru lucrurile acestea nu. Chiar este un caz de forță majoră”, a mai precizat Aurel.
Oricine vrea să facă o faptă bună poate dona în unul din conturile de mai jos:
RO40BTRLRONCRT0567731401 Lei
RO87BTRLEURCRT0567731401 Euro
RO45BTRLGBPCRT0567731401 GBP