Testarea cu teste din salivă a preșcolarilor, elevilor și a personalului didactic poate fi utilă dacă se realizează la domiciliul acestora, înainte de a merge spre grădinițe/școli, scrie într-o scrisoare deschisă președinta Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Daniela Rajka.
Documentul adresat miniștrilor Educației și Sănătății atrage atenția că „avantajul esențial al testării la domiciliu este acela că persoana testată pozitiv rămâne izolată la domiciliu, nu intră în colectivitate, iar colegii de clasă pot continua cursurile cu prezență fizică”.
Dacă la testare ar fi descoperit un caz într-o clasă, pe regulile actuale prevăzute în ordinul comun toată clasa ar trece în online, potrivit scrisorii: „colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi considerați contacți direcți, deoarece au stat împreună fără mască în spațiu închis, și vor trebui să treacă în on-line”.
Scrisoarea menționează că „există și alte țări care au adoptat măsura testării-screening a elevilor la domiciliu, distribuind un număr de teste părinților pentru efectuarea acasă a testării și raportarea rezultatelor către unitatea de învățământ”, scrie edupedu.ro
Medicii menționează faptul că de la începutul anului școlar s-au făcut în școlile cu cabinete medicale peste 90 de mii de teste rapide și enumeră dezavantajele testării cu teste pe bază de salivă.
Statul a cumpărat prin licitație pe procedură directă circa 32 de milioane de teste pe bază de salivă.
Testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății.
Baciu a spus că doar 20% dintre școli au personal medical suficient, restul fiind neacoperite din acest punct de vedere. În restul școlilor cadrele didactice vor preleva probele de salivă pentru testarea elevilor și a personalului. „Nu este o chestiune sofisticată”, a spus Baciu.