În această noapte se schimbă ora! Ce anunț a făcut CFR Călători

Grosu Claudia
3 Min Read

În această noapte România trece la ora de iarnă şi revine la aşa-numitul Timp Legal Român, sau ora standard a Europei de Est + 2 UTC. Astfel, ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 04:00 devine ora 03:00. În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 04.00 devenind ora 03.00. Ziua de 31 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (28 martie), când s-a trecut la ora de vară.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare, informează Agerpres. O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 31 octombrie 2021, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite. SUA vor reveni la ora iniţială la o săptămână după Europa, la 7 noiembrie 2021, potrivit Digi24.ro.

Ora de iarnă este considerată astfel ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sistemul cu ora de vară/ ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca anul 2021 să fie ultimul când statele membre ale UE şi ţările afiliate să urmeze schimbarea sezonieră a orei. În condiţiile actuale cazate de pandemia de coronavirus, negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, ceea ce face foarte puţin probabil ca legea să se aplice după anul 2021.

Share This Article