Romania a solicitat activarea Mecanismului European de Protectie Civila, fiind in cea mai dificila pozitie din toata Europa in valul 4 al pandemiei. Acest excelent instrument de solidaritate al UE permite unui stat membru sa solicite altor state UE ajutoare de urgenta. Exista in egala masura si mecanisme NATO care au fost activate pentru ajutorarea țării noastre.
Romania a beneficiat masiv pana in prezent de ajutor european constand in :
- medicamente
- tratamente specifice anti-COVID
- medici
- asistente
- aparatura
- tehnologie medicala
- logistica specifica
Potrivit unor informatii oficiale, Armata Germana – Bundeswehr – va trimite in Romania cativa specialisti in domeniul medical si al evacuarii medicale. Germania dispune de o capacitate MEDEVAC impresionanta, ca stat NATO si UE. Gratie faptul ca si Romania e stat NATO si UE, aceste capacitati vor putea fi alocate ca sprijin din partea Germaniei.
Bundeswehr are in dotare un avion MEDEVAC Airbus A 310 cu dotari exceptionale. Intr-o situatie extrem de grea, anul trecut in Martie, Germania dispunea de capacitati in spitale dar si mobile de terapie intensiva uriase, ce au putut permite transferarea unor pacienti in stare grava din Lombardia (Italia) dar si din Franta.
Germania are 32.000 paturi ATI complet dotate, Romania are 1600. Specialistii germani vor decide zilele urmatoare daca vor fi transferati si pacienti romani in stare grava, bolnavi de COVID19, in Germania. Ca stat membru NATO si UE, Romania a derulat, la randul ei, 36 misiuni de ajutor medical si de urgenta pe plan european si international in ultimele 18 luni, de la inceputul pandemiei.
„O echipă medicală deevaluare formată din patru persoane din cadrul serviciului medical al forțelor armate germane (Bundeswehr) va sosi din Germania în România în data de 29 octombrie. Scopul echipei va fi identificarea pacienților români bolnavi de Covid-19 care ar putea fi transferaţi cu avionul la spitale din Germania. Astfel, este preconizat ca o aeronavă a forțelor aeriene germane să fie disponibilă luni, 1 noiembrie, pentru evacuarea aeromedicală strategică a pacienților”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucuresti.
Deplasarea echipei se realizează în strânsă colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență sub conducerea secretarului de stat Dr. Raed Arafat.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer : „Europa este caracterizată prin solidaritatea sa şi în lupta comună împotriva Covid-19. Germania și România rămân unite în aceste vremuri dificile. Mă bucur așadar să primesc în România echipa medicală din Germania. În aceste zile întunecate, buna cooperare dintre țările noastre reprezintă o adevărată rază de speranță. Fiecare viață contează. Prin urmare, sper ca misiunea şi transportul pacienților să decurgă bine.”