Prima ediție a festivalului Craiova SCIENCE a început marți, iar cu această ocazie a avut loc și celebrarea a 140 de ani de la nașterea inventatorului George Constantinescu. Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, au vorbit despre craioveanul ce și-a lăsat amprenta la nivel mondial, prin invenții ce au schimbat lumea.
Președintele Consiliului Județean Dolj a dezvăluit că sunt șanse mari ca Aeroportul din Craiova să poarte numele „George Constantinescu”.
„Festivalul este susținut de către Primăria Craiova. Ne bucurăm pentru că la Craiova are loc Festivalul care readuce o personalitate imensă la nivel mondial. Știm cu toții că George Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova, a făcut școala la Craiova și este unul dintre oamenii de știință care pe parcursul vieții a făcut invenții, invenții brevetate. Sunt teorii care, la nivelul anilor la care a trăit, erau mult peste ceea ce se cunoștea. Vorbim de invenții pe care acum le vedem și par ceva normal, prima mașină care are ambreiaj sau diverse invenții în ceea ce însemnau problemele de construcții. Nouă, Doljului, ne revine onoarea, ne revine și obligația de a continua să-l respectăm, să promovăm tot ce înseamnă contribuția noastră la știința mondială, pe personalitatea lui George Constantinescu. Conform unor studii făcute de către mari oameni de știință, invențiile lui Gogu Constantinescu încă au nevoie să fie continuate. După un timp în care tot am studiat și ne-am consultat cu oamenii din domeniu, venim cu propunerea ca Aeroportul din Craiova să poarte numele George Constantinescu”, a declarat Cosmin Vasile.
Lia Olguța Vasilescu spune că este nevoie ca tinerii să știe ce personalitate importantă a dat orașul Craiova. Primarul din Bănie a reamintit din ce familie provenea George Constantinescu și cât de mult a contribuit acesta la dezvoltarea umanității.
„Ne-am fi dorit ca anul acesta să omagiem pe George Gogu Constantinescu într-o atmosferă total diferită față de ceea ce se întâmplă acum, legat de condițiile impuse de pandemie. Facem, în primul rând, foarte multe concursuri școlare astfel încât elevii craioveni să știe ce personalitate uriașă a dat Craiova. O personalitate care a fost trecută de o revistă de știință între primele 20 de personalități științifice ale secolului XX. Invențiile lui Gogu Constantinescu au ajutat foarte mult în dezvoltarea științei și a amintit, deja, domnul președinte câteva dintre ele: cutia de viteză automată, practic există în toate domeniile științifice câte o invenție de-a lui și aici mă refer la industria de mașini, poate nu știți dar așa cum a proiectat motorul firmei Ford, l-a făcut să câștige raliul de la Monte Carlo pentru prima dată în istoria motorului. Toate aceste invenții ale lui ne face să fim mândri de uriașa personalitate craioveană și felicit inițiativa Consiliului Județean de a denumi aeroportul George Constantinescu, într-adevăr nu există o personalitate atât de importantă. Această personalitate o să fie foarte cunoscută de către craioveni, și de către tineri, mai ales. El s-a născut în Craiova, a făcut școala Obedeanu, Colegiul Carol I. Tatăl lui a fost profesor de matematică și unul dintre directorii colegiului Carol și unul dintre cei mai buni matematicieni în viață, pe vremea lui. Asta ca să înțelegeți din ce familie provenea. Mai târziu a mers în București unde a absolvit actuala Politehnică. A fost cel care a inventat asfaltul. Deci, iată câteva lucruri care nu prea se cunosc despre George Constantinescu. Noi considerăm că nu ne vom opri aici cu omagierea acestui geniu și că vom continua și în anii următori să susținem suplimente ale revistei de știință și tehnică pentru a aduce la cunoștința publicului toate invențiile pe care le-a făcut și tot ajutorul pe care l-a dat umanității ca să se dezvolte”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Alexandru Mironov, jurnalist și scriitor de știință, spune că atunci când vrea să pornească un proiect își caută „olteanul potrivit”. Acesta s-a bucurat de susținere din partea lui Cosmin Vasile, dar și din partea primarului din Craiova.
„La Casa de Cultură a Tineretului am pornit un cenaclu de științe și imaginație, convins fiind că cercetarea științifică și mersul gândurilor, viselor merg foarte bine mână în mână. Când m-am mutat la București, la Științe și Tehnică m-am mutat cu acest proiect și credeți-mă că de-a lungul anilor am reușit să-l implementăm peste tot. Am învățat în timpul acestor ani ceva esențial. Dacă vreau să pornesc un proiect, trebuie să-mi găsesc olteanul potrivit, altfel degeaba umblu. În cazul de față, când am aflat că sunt 140 de ani și 100 de ani de la conferință am sunat-o pe Olguța, l-am sunat pe președinte și iată că imediat s-a putut înființa. Trei dintre marii creatori de știință și tehnică sunt olteni. Vă spun că și Henri Coandă, tatăl lui e născut în Oltenia. Și Nicolae Vasilescu. Unii au realizări cu totul și cu totul extraordinare, dar care realizări au mers înaintea timpului. Au ieșit prea devreme”, a explicat Alexandru Mironov.