Autoritățile locale din Craiova au introdus în Programul de Investiții Publice pe anul 2021 și o toaletă inteligentă. Aceasta ar putea fi achiziționată cu suma de 201.000 de lei. Consilierii locali din Bănie vor vota, joi, dacă acest tip de toaletă publică își merită banii și dacă este atât de necesară pentru oraș.
„Necesitate și oportunitate promovare investiție: Spațiile publice din municipiul Craiova sunt deficitare sub aspectul asigurării unei distribuții adecvate de toalete publice menite să asigure cerințele de satisfacere a necesităților fiziologice ale cetățenilor aflați în spațiul public al orașului. Realizarea unor construcții permanente de tip toalete publice necesită parcurgerea mai multor etape, o durată mai mare până la punerea în funcțiune și personal pentru întreținere și curățenie. Achiziția cu montaj și instalare a unei toalete publice smart permite asigurarea unor condiții de igienă conform reglementărilor în vigoare și o exploatare facilă prin automatizarea operațiilor de curățenie, asigurare consumabile și igienizare”, se menționează în proiectul de hotărâre, care va fi supus la vot.
În luna aprilie a acestui an, autoritățile locale voiau să cumpere două astfel de toalete publice smart. Cum prețurile au crescut, bugetul nu este suficient decât pentru o singură bucată.
„Prin HCL nr. 122/22.04.2021 a fost inclusă în programul de investiții publice achiziționarea a două toalete publice smart în sumă totală de 244 mii lei. Întrucât valoarea reală de piață la momentul actual este mult mai mare, cauzată de inflație și creșterea prețurilor la materiale, s-a hotărât la renunțarea achiziționării unei bucăți de toaletă publică smart, rămânând în programul de investiții publice numai o singură bucată. Având în vedere cele menționate propunem includerea în Programul de Investiţii Publice al anului 2021 a sumei de 201 mii lei, în vederea achiziționării și instalării unei singure toalete publice smart”, se mai specifică în proiectul de hotărâre.
Inițiativa nu reprezintă o noutate pentru Craiova. În anul 2014, Lia Olguța Vasilescu era îndemnată de consilierii locali din acea vreme să investească în toalete inteligente. Primarul spunea, pe atunci, că nu știe dacă poate să își asume o investiție atât de mare într-o direcție ca aceasta. În urmă cu 7 ani, o astfel de toaletă smart costa aproximativ 30.000 de euro.
„Este adevărat că ele ar schimba fața orașului, dar eu nu am curajul să îmi asum acest proiect pentru că valoarea lor este cam mare. Dar este o idee pe care o analizăm și, dacă sunteți de acord, eu le-aș face”, spunea Lia Olguța Vasilescu, în 2014, an în care oltenii din Slatina instalau o toaletă publică inteligentă în centrul orașului, care a costat 28.000 de euro.
Lia Olguța Vasilescu se gândea, în 2014, la anumite probleme pe care municipalitatea le poate întâmpina din cauza toaletelor inteligente: „În București s-a scos taxa din cauza vandalizării. Se găseau destui care le spărgeau ca să ia de acolo bănuții și atunci s-a scos taxa de folosire ca să nu îi mai tenteze”, a menționat primarul Craiovei.
În primăvara anului 2021, la 7 ani distanță de la inaugurarea toaletei inteligente din Slatina, un copil în vârstă de 12 ani a rămas blocat în aceasta: „Pompierii Detaşamentului Slatina, cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială complexă pentru intervenţie şi descarcerare şi un echipaj SMURD, au intervenit în municipiul Slatina, în zona Oficiului Poştal 1, pentru salvarea unui minor blocat într-o toaletă publică. Pompierii au îndepărtat o grilă de aerisire aflată pe plafonul toaletei şi cu ajutorul unei scări, au reuşit să-l salveze pe minor. Copilul, în vârstă de 12 ani, din Slatina, nu prezenta urme de traumă, a fost asistat la locul evenimentului de echipajul SMURD. Cu consimţământul părinţilor, acesta a refuzat transportul la spital”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.