Vacanță și nu școală online! Cîmpeanu: pentru predare este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Începând de luni, 25 octombrie, toți elevii din România vor intra în vacanță, timp de două săptămâni. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, de președintele Iohannis.

Ministrul Educației spune că varianta vacanței este preferabilă celei cu școala online pentru că asigură „echitarea în învățământ pentru toții elevii”.

„Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online le răspund că din punct de vedere al vitezei minime de transfer, necesare pentru predare online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec. Asta există doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti, spre exemplu, avem viteza de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot mai apar probleme”, a declarat ministrul Educației.

Întrebat cum se vor eecupera cele două săptămâni de vacanţă, ministrul a răspuns: ”Vom vedea. Ne vom consulta cu elevii şi profesorii. Există mai multe variante. Nu vom lua o decizie înainte de revenirea din vacanţă”.

”Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie şi apoi vom anunţa şi rezultatul consultărilor cu privire la structura anului şcolar. Din păcate, evoluţia epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învăţământ. Aşa că, vom decide pe nişte date certe (cât se poate), şi nu pe supoziţii, după 8 noiembrie”, a adăugat ministrul, potrivit g4media.ro

Acesta a precizat că vacanţa anunţată de preşedintele Klaus Iohannis nu se aplică afterschool-urilor: ”Structura anului şcolar, respectiv stabilirea perioadei vacanţelor şcolare, nu are impact asupra activităţii afterschool-rilor, acestea fiind obligate să desfăşoare activităţile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară. De asemenea, activitatea desfăşurată în cadrul acestora nu este asimilată cu activitatea didactică desfăşurată în cadrul unei unităţi de învăţământ”.

De asemenea, referindu-se la şcolile private, ministrul a spus că Legea educaţiei reglementează aplicabilitatea planurilor cadru de învăţământ şi pentru unităţile de învăţământ particular, similar cu cele de stat (cu excepţia celor care învaţă după curriculum-ul altor state/registru special).

Distribuie acest articol