Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt audiaţi, în acest moment, în comisiile parlamentare de specialitate. Avizul comisiilor este consultativ, iar votul asupra listei cu miniştri şi a programului de guvernare va avea loc miercuri.
Până în acest moment, au fost audiați Iulia Popovici, la Cultură și Tudor Pop, propus la Ministerul Tineretului și Sportului. Ambii au primit aviz negativ.
Miniștrii pe care i-a propus premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați, marți, în intervalul orar 10:00-20:30, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cu câteva excepții, candidații au la dispoziție câte o oră pentru a-şi susține proiectele și pentru a răspunde la întrebările parlamentarilor. Excepțiile sunt:
Stelian Ion (Justiție), Mihai Goțiu (Mediu) și Corina Atanasiu (Educație) care vor fi audiați câte o oră și jumătate.
Ioanei Mihăilă i-a fost rezervată audierea în intervalul orar de prime-time pentru televiziuni, de la 18:30 la 20:30. De altfel, la audierea lui Mihăilă e așteptat un tir de întrebări dure din partea parlamentarilor PSD, PNL și AUR.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus luni la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și programul de guvernare
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.
Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială, potrivit Agerpres.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.
În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.