Minerii și energeticienii au început protestele la Craiova

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Angajați ai Termocentralei Ișalnița și ai SE II Craiova din cadrul Complexului Energetic Oltenia au ieșit în stradă. Nemulțumiți de faptul că legea privind reducerea vârstei de pensionare este blocată, aceștia au început protestele marți, în Piața Prefecturii Dolj. Aproximativ 60 de persoane au fost prezente în centrul orașului, urmând ca acest timp de acțiune să fie repetat în zilele de joi, 21 octombrie și marți, 26 octombrie. „UNITATE” a fost sloganul de bază adoptat de protestatari. Aceștia speră să fie ascultați, dar sunt conștienți de faptul că trebuie să fie uniți, pentru ca vocea lor să fie auzită.

Ion Vîlceanu, președintele sindicatului CET Craiova 2, speră ca prin protestele din Bănie, minerii și energeticienii să-i sensibilizeze pe parlamentarii din Dolj în ceea ce privește legea 197/2021. Liderul de sindicat susține că are sprijin chiar din partea Prefectului de Dolj, alături de care a făcut chiar și un demers comun la Ministerul Muncii.

Conform legii, avem aprobare pentru aproximativ 100 de persoane, vaccinate sau trecute prin boală. S-a eliminat varianta testării. Suntem două sindicate, de la Ișalnița și de la Craiova. Participă și colegi de la Turceni, câțiva care locuiesc în Craiova. Așteptări am multe. Rolul acestui protest este pentru a sensibiliza parlamentarii de Dolj și autoritățile locale, în speță Prefectura și Primăria, legat de aplicarea legii 197/2021. România s-a angajat ca până în anul 2026 să termine cu energia pe cărbune. România, ca stat, și-a asumat să închidă termocentralele pe bază de cărbune. Dacă vrea să închidă, trebuie să plătească. Ce plătește? Să plătească toate costurile cu noi, care suntem ultimii specialiști în viață. Să ne asigure un trai decent. Avem legea făcută, statul român nu vrea să o aplice. Suntem aici toți. Problema este că nu avem Guvern momentan. Cu autoritățile nu am întâmpinat probleme. Am colaborat foarte bine cu Jandarmeria și cu Comisia de Avizare. Ni s-a dat tot suportul, având în vedere situația pandemică. Sindicatul meu a făcut un demers comun la Ministerul Muncii, împreună cu domnul prefect Roșca. Am primit răspuns de la Minister, dar care nu ne-a satisfăcut”, a declarat Ion Vîlceanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Protestatarii au respectat cu strictețe regulile sanitare. Oamenii care au folosit microfonul pentru a se face auziți l-au dezinfectat de fiecare dată după ce și-au încheiat discursul. Totodată, liderii celor două sindicate au verificat certificatele verzi ale fiecărui participant, chiar dacă au fost invitați la această acțiune doar angajații vaccinați din cadrul Termocentralei Ișalnița și SE II Craiova.

Cătălin Gagiu, de la Sindicatul Energia Ișalnița, așteaptă ca lucrurile să fie clare în ceea ce privește Guvernul, dar până atunci, șeful sindicatului spune că minerii și energeticienii vor ține flacăra aprinsă prin proteste.

Când am depus cererea de protest luni, nu a fost suficient timp pentru a putea să ne întâlnim cu autoritățile locale. Ne-au sunat și ne-au propus să venim vineri, dar nu am putut noi și i-am rugat să ne vedem luni. Am discutat și ne-am pus de acord. Mai avem protest joi, de la ora 16:00, până la ora 17:00 și mai avem marțea viitoare, în același interval orar. Colegii mei voiau să vină într-un număr mult mai mare. Le-am transmis oamenilor că nu se poate decât în condițiile legii, vaccinați sau trecuți prin boală. Noi avem și aplicația pe mobil. Ne-am zis și oamenilor care nu au codul pe telefon să vină cu dovada în format scris. Îi verificăm. Mulți dintre colegi sunt bătrâni, au o vârstă și dacă legea aceasta nu se aplică, din 2026 vor rămâne fără loc de muncă. Cele mai mari greutăți au fost cu Guvernul. S-a destrămat, nu am mai avut cu cine să discutăm. Continuăm protestele pentru a ține flacăra aprinsă până la instalarea unui nou Guvern”, a spus Cătălin Gagiu.

Share This Article