Autoritățile competente din Dolj privesc, în continuare, cum localitățile din județ devin adevărate focare de COVID-19. La ultima raportare, Almăj atingea o rată de infectare de 19,2/1000, în timp ce în Malu Mare se atingea cota de 16,69/1000. În lunile septembrie – octombrie, Direcția de Sănătate Publică a înaintat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență evaluări ale riscului epidemiologic pentru cele două localități. Ambele evaluări includeau propunerea de instituire a carantinei zonale, fiind avizate favorabil de către Institutul Naţional de Sănătate Publică
Propunerea de instituire a carantinei zonale pentru comuna ALMĂJ a fost dezbătută în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj din data de 01.10.2021, ora 14.00, iar propunerea de instituire a carantinei zonale pentru comuna MALU MARE a fost dezbătută în ședința extraordinară din data de 04.10.2021, ora 16.30.
Unii membrii ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj au considerat că nu este nevoie ca cele două localități să intre în carantină. În același timp, alții nu s-au deranjat nici măcar să participe la ședințe, chiar dacă acestea s-au desfășurat online.
„Având în vedere contextul epidemiologic, ambele ședințe s-au desfășurat on-line, în formatul “la distanță”, conform Procedurii stabilită prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Dolj nr. 32 din 14.10.2020. Proiectul de hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj privind instituirea carantinei zonale pentru comuna ALMĂJ nu a fost adoptat, fiind exprimate un număr de 29 de voturi, din care 15 voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și 2 abțineri. Proiectul de hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj privind instituirea carantinei zonale pentru comuna MALU MARE nu a fost adoptat, fiind exprimate un număr de 39 de voturi, din care 15 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și 11 abțineri”, spun reprezentanții ISU Dolj.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj are în componență 53 de persoane, dintre care un președinte și doi vicepreședinți. Potrivit ISU, la ședințe au participat 29, respectiv 39 dintre aceștia.
Responsabili pentru viețile oamenilor în contextul pendemiei și a unei situații delicate în județul Dolj, membrii Comitetului pot lua decizii fără să dea explicații pentru acestea, indiferent de consecințe.
„Votul exprimat de membrii comitetului județean pentru situații de urgență nu este unul imperativ, fiecare membru în parte făcându-și propria analiză și evaluare a situației, cu luarea în considerare a documentelor prezentate în ședință, precum și ca urmare a dezbaterilor ce au loc în timpul alocat acestei activități. Nici un membru al comitetului nu este obligat în vreun fel să își motiveze votul său, indiferent de proiectul de hotărâre supus dezbaterii/votului și indiferent de opțiunea pe care o exprimă”, susțin autoritățile competente.