Indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut puternic miercuri la nivelul de 2,07%, de la 1,81% marți, după ce Banca Națională a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară pentru a lupta cu inflația în creștere.
ROBOR la 3 luni a crescut constant în ultimele săptămâni, dar creșterea de astăzi este cea mai mare. Un nivel similar al ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrat în data de 12 noiembrie 2020.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut, de asemenea, de la 1,89% la 2,16%.
Banca Națională a României (BNR) a decis marți să majoreze dobânda cheie la 1,50% pe an, de la nivelul anterior de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control inflația galopantă care a ajuns la peste 5% și care ar putea depăși ținta băncii centrale, până la finalul anului. Economiștii nu se așteptau încă la o majorare.
Majorarea dobânzii-cheie vine în contextul în care rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,95 la sută, de la 3,94 la sută în iunie, iar în august la 5,25 la sută, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat. Potrivit BNR, creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină, scrie economedia.ro
Această decizie este de așteptat să crească dobânzile în piață, pentru a descuraja creditul și consumul, care alimentează inflația.