joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Surse: Moțiunea de cenzură a trecut

Peste 250 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură, potrivit surselor digi24.ro Parlamentarii PSD, AUR și USR au anunțat că vor vota pentru demiterea guvernului. Numărul necesar de voturi pentru ca moțiunea să fie adoptată este 234.

Au fost 281 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Niciun parlamentar nu a votat împotrivă și nu au fost abțineri.

În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

PSD a anunțat, deja, că nu va merge la consultări, cu o propunere de premier, partidul anunțând că vrea alegeri anticipate.

USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Planul liberalilor prevede două variante: fie președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament (posibile variante Lucian Bode sau Nicolae Ciucă), iar a doua propunere să fie Cîțu, fie forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului. 

În cazul celei de a doua variante, există discuții în legătură cu o decizie a Curții Constituționale din 2020, după ce președintele l-a propus pe Ludovic Orban după ce acesta a fost demis de Parlament. CCR a decis atunci că un premier demis nu mai poate fi propus de președinte. Totuși, liberali au discutat cu constituționaliști și au ajuns la concluzia că decizia CCR nu este valabilă în această situație, pentru că motivarea din 2020 prevedea că Ludovic Orban a fost desemnat deși nu își dorea să fie validat de Parlament, la momentul respectiv forțându-se alegerile anticipate.

Liberalii sunt convinși că a două nominalizare va primi votul de învestitură cu sprijinul PSD, iar guvernul va fi unul minoritar, format din PNL și UDMR.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, și nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele POATE să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare, scrie digi24.ro

Politica