marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Covid-19. Situație dificilă în Dolj. Sistemul medical, în dificultate

Spitalele din Craiova funcționează la maxim după ce numărul de cazuri a explodat în ultimele zile. Bănia a trecut de pragul de 5 infectări la mia de locuitori, astfel că autoritățile se pregătesc de măsurile ce se vor aplica când orașul va atinge incidența de 6 la mie. Managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova preconizează că în câteva zile se va atinge această valoare.

Prefectul Județului Dolj, Nicușor Roșca, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj că peste 90% dintre cei nou infectați sunt nevaccinați.

„Am ținut să avem această conferință de presă, nu numai datorită situației cu care ne confruntăm în ultimele zile referitor la incidența la nivelul județului Dolj, după cum știți și dumneavoastră, este de peste 3,5 la mia de locuitori. Craiova a depășit incidența de 5 la mia de locuitori. Este o situație cu care noi ne confruntăm de câteva zile, cu un număr foarte mare de cazuri Covid care se înregistrează la nivelul județului. Vreau să precizez că peste 90% din aceste cazuri sunt persoane nevaccinate. La ATI din toate cazurile care sunt internate doar două cazuri avem care s-au vaccinat. Asta dovedește că campania de vaccinare pe care noi am făcut-o încă de anul trecut, prin informare, prin centre de vaccinare am venit cât mai aproape de cetățeni pentru a se vaccina și acum vedem rezultatele. Rezultate pe care pe noi ne îngrijorează. Suntem de câteva zile în discuții cu doamna director DSP, cu domnul director Laurențiu Ivanovici și încercăm să găsim soluții prin care fiecare pacient care este diagnosticat cu Covid să fie tratat corespunzător, dar să sperăm că situația nu ne va depăși. Dorim să transmitem cetățenilor acestui județ ca în această perioadă dificilă să evite locurile aglomerate, să respecte aceste măsuri sanitare care sunt făcute de specialiști pentru a scădea cumva numărul de cazuri”, a precizat prefectul.
Nicușor Roșca a mai subliniat faptul că s-au intensificat verificările în toate restaurantele, barurile și localurile pentru a fi sigur că toate măsurile se respectă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Împreună cu structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne am intensificat controalele la toate instituțiile publice, spații aglomerate, operatori economici pentru a se respecta aceste măsuri pentru că știți că suntem în situația de peste 3 la mie de ceva timp. Agenții economici trebuie să permită intrarea persoanelor numai cu certificatul Covid. Au fost niște măsuri care poate că în ultima perioadă nu s-au respectat și acum vedem impactul. Mai avem puțin până la 6 la mie. Nu știu când vom ajunge și la această incidență. Poate că în trei zile vom depăși și 6 la mie. De aceea vom fi nevoiți să luăm măsuri mult mai drastice pentru cetățenii acestui județ. Aici ne referim la interzicerea restaurantelor, cinematografelor, a sălilor de sport și așa mai departe. Economia probabil iar va avea de suferit. E vorba de școli care ne-am dorit să fie în mediu fizic și probabil vor fi nevoiți să-și desfășoare cursurile de acasă. Deci este o situație foarte grea. De aceea am făcut și această conferință de presă pentru a le transmite cetățenilor să evite locurile aglomerate, să meargă doar pentru ce consideră că este o urgență, să evite concertele, nunțile, botezurile și așa mai departe. Deci noi ne referim aici la persoane care nu sunt vaccinate. Persoanele care sunt vaccinate sunt foarte puține care s-au infectat și desfășoară o boală mult mai ușoară, dovadă și că sunt la domiciliu. Cei care nu s-au vaccinat până în momentul de față să se convingă în ultimul ceas că numai prin vaccin învingem pandemia. De mâine dăm drumul la a treia doză de vaccinare. Îi așteptăm pe toți să se vaccineze. Am deschis toate centrele de vaccinare pe care le-am avut deschise pentru a combate acest val 4 în care ne aflăm. După cum vedeți, rezultatele sunt foarte mari. Cazurile de Covid practic au explodat. Peste 250 de cazuri confirmate zilnic”, a spus Prefectul Județului Dolj.

Începe vaccinarea cu a treia doză

Directorul DSP Dolj, Iuliana Manea, a explicat importanța vaccinării și cauza care a dus la neputința sistemului sanitar din județ. Aceasta a declarat că imunizarea cu cea de-a treia doză va începe de marți, iar toate centrele de vaccinare vor fi deschise și că îndeamnă populația să se îndrepte către cabinetele medicilor de familie. Ea a ridicat și problema lipsei personalului medical specializat pe terapie intensivă.

„Dacă domnul prefect a început cu ceea ce reprezintă numărul de cazuri și incidența, eu aș vrea să încep altfel. Ceea ce vedem astăzi este rezultatul faptului că populația județului nu a dorit să se vaccineze. Avem 25% acoperire vaccinală în acest moment. De-abia 25%… Acesta este rezultatul suprasolicitării sistemului sanitar din județul Dolj. Faptul că din 2.400 de persoane 400 și ceva sunt internate în spital. Au forme de la mediu până la foarte grav. Din acest motiv avem cazuri în ATI, astfel încât deși am deschis în prima fază conform planului de reziliență al spitalelor paturile de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase, paturile de la Spitalul Județean, am extins cu 10 paturi din nou paturile de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase, de vineri am dat drumul la Terapie Intensivă și la Spitalul CFR. Locurile sunt insuficiente și nu sunt insuficiente pentru că nu ar fi personal sau mai bine zis aceasta este limita pe care o are sistemul. Mai multe paturi de la Terapie Intensivă nu pot fi înființate pentru că instalațiile de oxigen atât pot duce și pentru că nu există personal specializat care să le deservească. În acest moment o să vă spună domnul director de la Spitalul Județean că se încearcă operaționalizarea a încă 8 paturi de Terapie Intensivă într-un spațiu care a fost preluat pe un proces verbal, azi-noapte, de la Consiliul Județean. 8 paturi dar pentru care nu există personal medical. Nu există medici de terapie intensivă. Toate spitalele din țară vor medici de Terapie Intensivă. Este un număr limitat. Nu putem să-i multiplicăm. Cei care sunt aceia trebuie să lucreze”, a spus Manea Iuliana.

Directorul DSP a mai precizat că în situația Doljului, din cauza nevaccinării, se mai află și Timișoara și Bucureștiul. Aceasta a tras un semnal de alarmă privind procentajul persoanelor vaccinate și a scos în evidență faptul că cel puțin 70% din persoanele imunizate nu iau virusul.
„Deci, faptul că populația nu s-a vaccinat și suntem un județ cu acoperire foarte mică ne arată că suntem în această situație extremă noi, Bucureștiul și Timișoara cu un număr foarte mare de cazuri și cu un număr foarte mare de cazuri în spitale. Ce apel fac către populație? Având în vedere că de mâine oricum se deschid toate centrele de vaccinare, că medicii de familie, am avut discuții zilnice cu câte 10 medici de familie ca să-i conving să intre în campania de vaccinare și-au început să intre, adică se cunoaște că de două săptămâni  au început să vaccineze medicii de familie mai mult, să se prezinte la vaccinare, fie la medicul de familie, fie la centrele de vaccinare să se vaccineze cât de repede pot pentru că este singurul mod în care putem rupe lanțul de transmitere în care suntem acum, cu această creștere exponențială. În momentul în care virusul se va întâlni cu o persoană vaccinată cel puțin 70% din persoanele vaccinate nu preiau virusul și atunci prin persoanele vaccinate se poate rupe lanțul de transmitere. Rog populația să respecte măsurile igienice pe care tot le repetăm de un an jumătate dar le tot repetăm degeaba: distanțare fizică, purtarea măștii, spălatul de mâini, evitarea aglomerărilor, reducerea la minimum posibil a contactului cu alte persoane al căror status al sănătății nu îl știm, să nu-și trimită copiii bolnavi la școală. Am observat în cadrul anchetelor epidemiologice că oamenii mint. Deci ne mint la telefon că nu au contact direct. Nimeni nu mai are nevastă, nimeni nu mai are copii sau părinți. Toată lumea stă singură în casă. Noi nu mai putem să identificăm contacții direcți ceea ce este o mare problemă”, a precizat directorul DSP Dolj.

SCJU Craiova cere sprijin de la Ministerul Sănătății

Managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova, Laurențiu Ivanovici, a participat și el la conferință pentru a detalia situația gravă în care se află Doljul și roagă toți cetățenii să se vaccineze până nu este prea târziu deoarece sunt șanse ca sistemul să se prăbușească definitiv.

„Ieri (n.r. – duminică) ne-am confruntat cu o situație în premieră. Am avut 30 de pacienți cu necesar de oxigen, având secția de Terapie Intensivă, sectorul Covid plin. Deci, practic cele 20 de locuri erau ocupate și sunt ocupate de aproximativ 2 săptămâni. Pe lângă acești 20 de pacienți pozitiv la ATI Covid, cu acești 30 de pacienți care erau în așteptare a trebuit să luăm măsuri rapide, am redeschis un sector de la primiri urgențe pentru a putea îngriji pacienții care aveau nevoie de ajutor, așa cum spunea doamna director de la DSP Dolj. Am reușit rapid să salvăm acești pacienți, să beneficieze de îngrijiri medicale, iar începând de astăzi am căutat soluții pentru a aduce personal medical la secția de Terapie Intensivă care să îngrijească acești pacienți pentru că este clar că vor ajunge târziu în secția de Terapie Intensivă. Avem o problemă cu care ne confruntăm și aceasta este că avem resurse limitate, că stațiile de oxigen sunt la capacitate maximă, deci nu putem depăși mai mult, nu putem prelua mai mulți pacienți. Astăzi, din fericire, sunt mai puțini. Sunt 25 în așteptare, pe lângă cei 20 din ATI Covid, deci practic tratăm 45 de pacienți de terapie intensivă. De pe altă parte, lipsa personalului este o problemă și căutăm soluții pentru a face față acestei provocări. Personalul este insuficient și obosit. Am solicitat sprijin de la Ministerul Sănătății prin domnul prefect prin aprobarea unui număr suplimentar de posturi de Terapie Intensivă pentru personalul medical. Să sperăm că vom face față provocărilor. Facem un apel ca oamenii să se vaccineze până nu este prea târziu pentru că există șanse să nu facem față la un moment dat”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, Bogdan Vlăduțoiu, a reamintit cetățenilor despre prevederile legale și despre cât de important este să contribuim cu toții la limitarea răspândirii virusului.
„La nivelul localităților din județul Dolj, în funcție de incidența din fiecare localitate, prin hotărâri sunt stabilite măsurile care intră în aplicare în vederea încetinirii răspândirii virusului. Aceste măsuri nu sunt altele decât cele statuate prin actele normative și este vorba de Hotărârea Guvernului României nr 932/2021 cu actualizările și completările ulterioare. Practic, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu face altceva decât să constate atingerea/depășirea unor praguri de incidență. Eforturile pe care le depun autoritățile nu vor avea succes dacă ele nu sunt auzite și de către cetățeni. În această perioadă critică trebuie să respectăm prevederile legale astfel încât să contribuim cu toții la acest efort de a limita răspândirea virusului. În această privință fac și eu un apel către cetățeni, și anume, să se informeze, să respecte regulile, deoarece toate sunt în folosul comunității”, a precizat Vlăduțoiu.


Politica