Angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Premierul Florin Cîțu a anunțat că la Guvern s-a discutat despre un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau, în caz contrar, să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a precizat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centrele rezidențiale și cel al beneficiarilor.

”În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centrele rezidențiale și cel al beneficiarilor.  Și vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate, cum sunt persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, sau intră în contact cu copiii. Și, prin urmare, pot apărea situații în care persoane vulnerabile aflate în grija statului să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja. În cadrul serviciilor rezidențiale, de exemplu, destinate adulților cu dizabilități, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului 90% dintre beneficiari sunt vaccinați, în timp ce personalul vaccinat este doar de 57%. Din numărul copiilor instituționalizați cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați, în ceea ce privește personalul din centrele pentru copii, gradul de vaccinare fiind însă de 54%. Vaccinarea a redus numărul deceselor și al cazurilor grave. Virulența valului patru al pandemiei ne obligă să luăm absolut toate măsurile necesare pentru a proteja viața și sănătatea persoanelor aflate în centrele de persoane cu dizabilități, copii și bătrâni”, a declarat Raluca Turcan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prevederile nou introduse în ordonanța de urgență, care, în funcție de discuțiile cu Ministerul Justiției, poate să devină un proiect de lege, se referă la următoarele: obligația furnizorilor de servicii sociale, publici și privați, de a solicita personalului din centrele rezidențiale, care desfășoară activități în contact direct cu persoanele beneficiare, să prezinte o dovadă a vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau a vaccinării cu prima doză, rezultat negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test PCR sau cu antigen rapid.

”Și costurile testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor fi suportate de către angajat, dacă persoana în cauză se poate vaccina. În cazul persoanelor care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni pentru care nu se recomandă vaccinarea, atunci acestea trebuie să prezinte dovadă de la medicul de familie și costul aferent se suportă de către Direcțiile de Sănătate Publică. De asemenea, furnizorii de servicii sociale pot să solicite și confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin care se dovedește că angajatul se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării. Fac un apel la responsabilitate în rândul angajaților din centrele sociale. Fără documente care să ateste una dintre cele trei situații – vaccinare, test săptămânal cu rezultat negativ sau dovadă că au trecut minimum 15 zile de la confirmarea infectării – angajații fie nu vor avea acces în centrele de servicii sociale, fie nu vor putea desfășura activități directe cu beneficiarii. Actul normativ de asemenea mai prevede posibilitatea ca angajatorul să poată să modifice temporar, în condițiile legii, atribuțiile din fișa postului. Nerespectarea de către furnizorii publici și privați a acestor prevederi reprezintă contravenție. Aș vrea să menționez că, în momentul de față, numărul persoanelor vulnerabile care beneficiază de servicii sociale în centrele de cazare este de peste 66.000 de persoane, dintre care peste 9000 sunt copii și peste 16.000 sunt persoane cu dizabilități”, a mai declarat Raluca Turcan, potrivit psnews.ro

Share This Article