Diverse produse autohtone ale producătorilor atestați din județul Olt se vor regăsi, pe fiecare sâmbătă, în Piața volantă de pe aleea Consiliului Județean Olt. Piața a fost deschisă în această sâmbătă, legumicultorii aducând de la produse lactate până la fructe, legume și siropuri pentru cetățeni.
Piața va funcționa deocamdată săptămânal, în aceeași zi, în intervalul orar 08:00 – 16:00. Cumpărătorii nu au întârziat să apară, iar printre primii s-au numărat Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții Consiliului Județean, și deputații social democrați Marius Iancu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu și Emil Albotă.
„Piața volantă, dotată corespunzător, cu utilitățile necesare asigurate, va cuprinde 20 de puncte de vânzare organizate sub forma a 20 de standuri, puse la dispoziție de instituția noastră. Acest demers a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile”, se arată într-un comunicat emis de CJ Olt.
În prima zi de la deschidere, în Piața volantă au fost însă puțin peste zece producători atestați olteni, care au avut la tarabe produse care mai de care, de la legume, fructe și flori, până la brânzeturi, miere și suc natural, acestea având prețuri pentru toate buzunarele. Au venit să-și expună marfa producători din mai multe zone ale județului Olt, respectiv din comune precum Brebeni, Valea Mare, Rusănești, Strejești, Vădăstrița, Găneasa, Obârșia, Pleșoiu, orașul Scornicești și municipiul Caracal, potrivit evenimentdeolt.ro.
Momentan, Piața Producătorilor Olteni va fi funcțională până în luna noiembrie, doar sâmbăta, însă partenerii din proiect își doresc, în funcție de cum va evolua și pandemia Covid-19, să o extindă și pe parcursul zilei de duminică. Totodată, aceștia vor să deschidă astfel de piețe volante și în mai multe localități din județ.
Proiectul, a cărui valoare se ridică la suma de 50.000 de lei, a fost implementat la inițiativa președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, în parteneriat cu Asociația Tinerilor Fermieri Olt.
„În primul rând, vreau să mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat acest proiect, la inițiativa președintelui Marius Oprescu. Fermierii așteptau o asemenea piață. Este o bună ocazie să ne promovăm legumele pe care le producem în fermele noastre, fermierii sunt toți beneficiari de fonduri europene. Noi ne-am făcut treaba ca și organizație, fermele s-au dezvoltat, problema a fost la piață. Trebuie să gândim soluții ca să promovăm produsele. Dacă nu reușim să intrăm în supermarketuri, foarte puțini au reușit să intre, măcar să venim cu asemenea modele de succes. Am doi colegi de la Gorj și Mehedinți, și ei vor să preia ideea, să o discute în consiliile județene din zonele lor și să multiplice această idee și în alte județe. Producători avem, dar trebuie să-i ajutăm să-și promoveze produsele, calitatea produselor lor către consumator prin lanțul scurt.
Avem câțiva fermieri înscriși, spațiul nu ne-a permis să venim cu mai mulți, suntem într-o perioadă de testare, să vedem cum funcționează, vom aduce din ce în ce mai mulți. Momentan, avem aprobare doar pentru sâmbăta, dar poate extindem și pentru duminica. Până în noiembrie vom organiza această piață”, a declarat Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt.
Ionuț Ivan, vicepreședintele CJ Olt, este de părere că prin deschiderea acestei piețe, instituția pe care o reprezintă vine nu doar în sprijinul producătorilor, ci și al cumpărătorilor care pot găsi aici produse proaspete.
„Sperăm ca producătorii să simtă acest sprijin pe care noi am dorit să-l oferim și am răspuns invitației Asociației Tinerilor Fermieri. Sunt produse autohtone, sunt proaspete”.
Deputatul Emil Albotă a menționat că inițiativa este una de apreciat: „Este o inițiativă de apreciat, lăudabilă a Consiliului Județean Olt, care încă odată demonstrează că este alături de producătorii autohtoni vitregiți de actualul guvern. Acești oameni au nevoie de un asemenea sprijin deoarece ei efectiv nu au unde să-și vândă produsele”.
Proiectul demarat de Marius Oprescu, șeful forului județean, a fost felicitat și de deputatul Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.
„Felicit inițiativa președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu de a organiza, împreună cu Asociația Tinerilor Fermieri, o piață volantă în sprijinul micilor producători agricoli. Este anotimpul culturilor de toamnă, toți legumicultorii ar trebui să beneficieze de astfel de oportunități pentru a-și desface produsele. Un beneficiu direct și pentru cetățeni de a avea acces la legume și fructe proaspete, la prețuri de producător.Am spus-o mereu și o voi susține permanent: fermierii trebuie sprijiniți pentru a-și valorifica munca, iar consumatorul român să fie beneficiarul direct al produselor proaspete (…)”, a spus democratul, potrivit sursei citate.
foto: evenimentdeolt.ro