Elevii doljeni de 10, premiați de Inspectoratul Școlar Județean

Jurnalul Olteniei
12 Min Read

Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj a premiat, joi, în cadrul unei festivități, cei șase elevi din județ care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat.

Cu toate că a fost un an greu, cu ore predate în mediul online și o lipsă acută privind interactivitatea cu profesorii, elevii s-au adaptat situației și au reușit să obțină note maxime la examene.

Cei cinci elevi care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională au primit câte 1.000 de lei din partea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, iar eleva de 10 de la examenul de Bacalaureat a fost răsplătită cu 3.000 de lei.

„Acești copii minunați reprezintă pentru generațiile care vin un model de urmat. Suntem mândri de ei și suntem convinși că vor aprinde în sufletele celor care vin din spate o ambiție în restul, astfel încât să-și propună obținerea unor astfel de performanțe.

A fi copil de 10 nu e puțin. Numai cine nu știe sau nu a fost alături nu înțelege. Copiii reprezintă modele pentru generațiile viitoare. Ne bucurăm să avem astăzi, alături de noi, un număr de cinci copilași care au obținut la Evaluarea Națională media 10 și, de asemenea, o fată deosebită care a obținut la examenul de Bacalaureat nota 10.

Noi, ca și instituție, suntem cei care promovăm astfel de valori și încercăm să răsplătim, atât cât putem, munca acestora. Dar rezultatele lor reprezintă mult mai mult. Ne propunem prin ceea ce facem și ceea ce vom face, să încurajăm performanța în unitățile de învățământ din județul Dolj și poate anul următor vom avea, în această sală, mai mulți astfel de merituoși.

Felicitări tuturor! Vă urăm, în primul rând, sănătate și vă felicităm pe voi, pe familiile voastre, dar și pe dascălii care v-au fost alături și v-au îndrumat.

Sumele de bani cuvenite și anume, 1.000 de lei pentru cei care au obținut media 10 la Evaluarea Națională, respectiv 3.000 de lei pentru cei care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat au fost deja virate în conturi. Știu că nu reprezintă sume foarte mari, însă semnifică umila noastră recunoștință vis-a-vis de eforturile deosebite făcute de voi, de familii și de dascălii voștri”, a transmis Daniel Ion, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.

Cei șase elevi de zece ai Doljului sunt Miriam Lavinia Ancuţa (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), Sara Gabriela Şerban (Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu„), Rareş Mihai Lambucă (Şcoala Gimnazială „Terraveda” din Craiova), Andra Maria Niţescu (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) şi Theia Maria Neţăr (Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”), care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv Marta Maria Ciobanu (de la Colegiul Național „Frații Buzești”), care se poate mândri cu media 10 la examenul de Bacalaureat.

Emoții mari pentru o reușită la examen

Cu siguranță că mediile de 10 pe care cei șase elevi au reușit să la obțină la cele mai importante examene pe care le-au susținut până acum au în spate emoții și nopți întregi de învățat.

Am stat de vorbă cu fiecare dintre cei șase elevi premiați de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj, care au mărturisit că toate emoțiile și orele de studiu au meritat efortul. Totodată, aceștia au povestit că pandemia le-a oferit mai mult timp pentru învățătură.

Anul acesta, județul Dolj s-a mândrit cu o singură medie de 10 la examenul maturității, obținută de o craioveancă harnică și hotărâtă. Este vorba de Marta Ciobanu, absolventă a Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova. Cea mai grea încercare pentru Marta a fost acomodarea la școala online, lucru care a și motivat-o în același timp.

„În mod surprinzător, m-am adaptat destul de bine, chiar dacă a fost un an atipic. Din fericire, am avut mai mult timp liber pe care l-am canalizat către învățat, dar mi-au lipsit și anumite interacțiuni cu colegii, profesorii.

Pe parcursul acestui an, liceul meu, Colegiul Național <<Frații Buzești>>, a fost de mai multe ori, într-un ritm alternant, în scenariile roșu și galben, așadar, am fost nevoită să studiez singură, de acasă, prin metode autodidacte. Lipsa interacțiunii cu colegii și profesorii m-a afectat la fel de mult precum pe toți ceilalți, însă  m-am străduit să mențin contactul cu aceștia și în spatele camerelor video, cu ajutorul cărora s-au realizat orele online.

Am întâmpinat și dificultăți în ceea ce privește materia pentru bac și înțelegerea în profunzime a acesteia, însă profesorii ne-au susținut mereu și ne-au răspuns la toate întrebările pe care le-am avut, ajutandu-ne să ne clarificăm neînțelegerile”, a spus Marta.

Adolescenta și-a ales în urmă cu patru ani profilul de bilingv engleză și deși a fost pasionată de limba română, această materie de la examenul de Bacalaureat a speriat-o cel mai mult.

„Am ales profilul de filologie bilingv engleză, întrucât acesta a urmărit preponderent materiile mele preferate și anume română și engleza. Totodată, am considerat că, acest profil îmi vă fi benefic în viitoarea mea carieră. M-am apucat de învățat încă de la începutul clasei a 12-a, iar cel mai mult m-am pregătit pentru limba română”, a mai spus Marta.

Chiar dacă a trecut prin momente grele generate de emoțiile examenului la care s-au adăugat și impedimentele aduse de pandemie, adolescenta a reușit să se concentreze și să obțină singura medie maximă din județul nostru. Alături de ea a fost mereu familia care a încurajat-o să nu renunțe niciodată la obiectivele propuse.

Acum, Marta și-a îndeplinit visul și a intrat la una dintre cele mai de prestigiu facultăți din Bănie.

„În ceea ce privește viitoarea mea carieră, am optat pentru Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, că mai apoi să urmez Institutul Național al Magistraturii”, a mai povestit tânăra.

Pași spre liceu cu note fruntașe

În ceea ce privește examenul de capacitate, anul acesta, doar cinci elevi din județul Dolj au obținut media 10, intrând astfel la cele mai bune licee din Bănie. Patru dintre ei au intrat la Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova, iar un elev, la Colegiul Național „Elena Cuza”, Craiova.

Rareș Mihai Lambucă, singurul cavaler de anul acesta care a avut media 10 la  Capacitate spune că a intrat în liceul mult așteptat, urmând un profil de matematică-informatică.

„A fost o perioadă interesantă, ceea ce cred că nu o să mai apucăm și sper să nu mai apuce generațiile viitoare, dar a fost și o perioadă care ne-a oferit mai mult timp pentru a învăța.

Eu am intrat la Colegiul Național <<Frații Buzești>>, pe profilul matematică-informatică și mi-aș dori să urmez și pe viitor, o carieră în această zonă”, a spus Rareș Mihai Lambucă.

Eleva Sara Gabriela Șerban a povestit că s-a adaptat cu ușurință perioadei de pandemie, însă nu ar dori niciunei generații să treacă prin ce a trecut ea.

„Perioada pandemiei mi s-a părut interesantă, dar și dificilă și nu le urez celorlalți copii să treacă prin aceleași momente prin care am trecut noi, mai ales că nouă ne-au schimbat și subiectele, timp petrecut cu ore în online. Nu a fost foarte ușor, dar ne-am adaptat, am avut voință, am învățat singuri și am reușit să ne atingem scopul.

Am intrat tot la Colegiul Național <<Frații Buzești>> pe profilul științe ale naturii”, a spus Sara.

Elevii au confirmat așteptările oricui cu privire la dificultatea perioadei de pandemie și a adaptării rapide în acest sens, dar acum se bucură că au terminat de tot stresul celor patru ani de studiu, dar mai ales, de stresul anului de școală în online.

„Cu siguranță a fost mai dificil decât mă așteptam să fie, având în vedere că pandemia a venit ca o surpriză, dar ne-am adaptat, pentru că nu am avut altă opțiune decât cea de a merge mai departe, iar în final a ieșit ceva frumos.

Eu am ales Colegiul Național <<Frații Buzești>>, profilul mateamtică-informatică bilingv engleză”, este mesajul transmis de Ancuța Miriam.

Pandemia pare că a avut totuși și o parte pozitivă, cea a timpului pe care elevii l-au avut din belșug ca să învețe.

„Am avut timp, chiar pot să spun asta, pentru că am făcând orele online, am fost mai mult acasă și am avut timp să învăț. M-am adaptat și profesorii au fost și ei înțelegători și până la urmă a fost bine. Am intrat la Colegiul Național <<Frații Buzești>>”, profilul matematică-informatică intensiv.

Pe viitor, încă nu știu ce vreau să fac”, a spus Nețăr Theia.

Andra Nițescu a ales să rămână în unitatea școlară unde a învățat opt ani de zile, și anume Colegiul Național „Elena Cuza”.

„A fost o perioadă dificilă, într-adevăr, dar m-am adaptat destul de repede, mai ales datorită profesorilor și a școlii. Dascălii au încercat aplicații noi, au încercat să se adapteze la modul online, să ne capteze atenția.

Și, desigur, am avut lângă mine părinții, profesorii care m-au îndrumat și cărora le sunt recunoscătoare.

Am intrat la Colegiul Național <<Elena Cuza>> pe profilul științe ale naturii și pe viitor aș vrea să urmez cursurile Universității de Medicină și Farmacie”, a spus Nițescu Andra.

Cei șase elevi au fost premiați vara aceasta și de Consiliul Județean Dolj, cu suma de 2.000 de lei fiecare.

Sfatul elevilor de zece ai județului Dolj a fost același, și anume, ca niciodată să nu uiți pentru ce lupți și să fii perseverent indiferent de situație. Chiar dacă pandemia le-a pus piedici, elevii nu s-au abătut de drum, au învățat constant și acum se bucură de toate eforturile depuse.

Distribuie acest articol