Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a vizitat Craiova și s-a întâlnit cu primarii din județul Dolj. Edilii au primit informații despre accesarea de fonduri pentru proiecte de investiții în localitățile pe care le conduc, în cadrul Planului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Programul „Anghel Saligny”, considerat o continuare a programelor PNDL 1 și 2, conține credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei și prevede alocarea acestora către zona rurală. Secretarul general adjunct al Guvernului le-a dat câteva sfaturi primarilor din județul Dolj, pentru ca aceștia să știe ce pași au de urmat dacă vor să acceseze Programul „Anghel Saligny”.
„Scopul vizitei de astăzi este prezentarea Planului Național de Investiții Anghel Saligny. Astăzi (n.r. – 15.09.2021) ar trebui să avem publicate normele de aplicare pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Vom avea 5 zile la dispoziție pentru eventuale modificări, propuneri sau sugestii care sunt binevenite din partea primarilor, care sunt beneficiari direcți ai acestui program de investiții. Vorbim de un buget extrem de important, de 50 de miliarde de lei, un buget alocat dezvoltării infrastructurii în România. Este un program de investiții așteptat de mult. Ordonanța a fost adoptată și publicată. Discutăm despre patru componente de infrastructură de bază, pe care le va finanța programul. Este vorba despre drumuri publice și aici intră Drumurile Județene, Drumurile Comunale, Drumurile de interes local, variantele ocolitoare ale localităților. A doua categorie importantă se referă la alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, apoi discutăm de sisteme de canalizare și stații de epurare. În al patrulea rând discutăm de sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv branșament. Avem în consultare standardele de cost aplicabile pentru fiecare din cele 4 categorii de obiective. Discutăm de alimentare cu apă și vorbim de 1.250 de euro per locuitor. La canalizare discutăm de 2.500 de euro/locuitor. La drumuri vorbim despre 330.000 de euro/kilometru, iar la gaze discutăm de 6.400 de euro/ gospodărie. Important este ca proiectele pe care primarii le vor face să se încadreze în aceste standarde maximale de cost. Ca și modalitate de depunere a proiectelor discutăm de un program asemănător cu PNDL-ul, cu care sunteți deja familiarizați. Documentele vor putea fi încărcate electronic. Încercăm să digitalizăm procesul de depunere, de monitorizare, dar și de decontare”, a transmis Mircea Abrudean.
„Eu nu puteam să aștept după guvernul liberalo-useristo-maghiar să îmi dea banii”
Primarul comunei Leu a ținut să critice felul în care Guvernul a gestionat proiectele de investiții mai vechi și spune că nu mai are încredere în vorbe. Edilul consideră că Mircea Abrudean a fost trimis în Dolj doar pentru că știe să vorbească, dar nu și-a ascuns simpatia față de acesta, ca persoană.
„Faptul că sunteți un bun comunicator poate fi motivul pentru care Guvernul v-a trimis aici, ca să îmbunătățiți puțin lucrurile. Vorbim despre un proiect și ne lăudăm atât de mult și știm că istoria PNDL-ului în țara românească este cunoscută. Vorbim despre niște lucruri pe care trebuia să le facem, dar suntem în imposibilitate să le facem din cauza Guvernului. Asta vă spune primarul din comuna Leu. De ce nu respectați hotărârile pe care le dați? Eu sunt pus în situația în care am semnat un contract cu statul român, în 2019. M-am dus cu situație de plată, ceea ce a surprins. Ați dat o ordonanță prin care ați spus că rezolvați problemele. În schimb, a fost trimis ISC-ul în comună și a observat că în pandemie am făcut 8 kilometri de asfalt. Eu nu puteam să aștept după guvernul liberalo-useristo-maghiar să îmi dea banii pentru a termina lucrarea pe care am început-o. Pe străzile din Leu s-a asfaltat în pandemie. Venirăți cu ordonanța, deși noi raportăm la Prefectură și la Consiliul Județean lună de lună. Ați crezut că noi nu existăm. Nu mai avem încredere în dumneavoastră ca și Guvern. Ca și persoană îmi sunteți simpatic, comunicați. Din acest motiv v-au trimis aici. Banii ăia mă ajutau pe mine să fac ceva. Am vorbit și la minister și mi s-a spus că vin săptămâna asta. Să nu uităm un singur lucru, că tot politician sunteți acolo. Nu uitați că țara asta are nevoie să se repare. E nevoie de toate forțele și de toți oamenii de aici, indiferent de convingerile lor politice. Dați banii la autorități repede. Vine 1 octombrie. Legile sunt clare, nu e timp”, a spus primarul comunei Leu.
Secretarul general adjunct al Guvernului i-a răspuns primarului din comuna Leu și a spus că va analiza problema acestuia.
„Să știți că nu am venit să fac politică aici. Dacă veneam să fac politică, chemam doar primarii PNL. Am venit cât se poate de deschis, ca să discutăm niște lucruri de interes pentru toată lumea. Vorbim de un contract pe FDI, bănuiesc. Guvernul face ce poate în acest moment, în limita prevederilor bugetare. Eu vă spun ce am făcut noi acum, prin acest program național de investiții aveți posibilitatea de a depune proiecte și, cu siguranță, vom finanța cât mai multe dintre ele, pentru că bani sunt. Am reținut problema dumneavoastră. O să revin cu un răspuns”, a răspuns Mircea Abrudean.
Președintele Consiliului Județean Dolj a participat la întâlnirea secretarului general adjunct cu primarii doljeni. Cosmin Vasile a ținut să scoată în evidență faptul că nu trebuie să se facă diferențieri, ținând cont de faptul că fiecare primărie din județ are probleme și nu ar trebui să se țină cont de apartenența politică atunci când se cere ajutor și se caută soluții.
„Ne bucurăm să avem informații despre câteva domenii de interes maxim, acum. În Dolj sunt 147 de proiecte pe PNDL 2, o parte finalizate, o parte în derulare. Sunt proiecte care nu au ținut cont de coloratura politică. Îl așteptăm, vom depune proiecte pe acest program. Am o mică sugestie tehnică. Prețul se ajustează datorită creșterilor materialelor de construcție, însă formula de calcul cuprinde restul de executat, iar acesta este suma totală, care cuprinde cheltuieli indirecte și manoperă și profit. Cu alte cuvinte, încărcătura este cu bani din bugetul local. E clar că pe fiecare primar îl interesează bugetul local. Așteptăm vești cât mai repede, pe acel plan de redresare. Dacă pornesc în septembrie, cu atât mai bine. Rugămintea va fi ca acel fond de rezervă să fie cât de cât echilibrat pentru că presiunea va veni tot la Consiliul Județean. Am încercat să nu facem diferențieri, pentru că probleme sunt peste tot. Nu există primărie care să nu aibă probleme”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.