Reguli stricte și părinți agitați în prima zi de școală de la Colegiul „Carol I”

Anghel Catalin
6 Min Read

Elevii s-au întors în bănci, începând de luni, iar regulile sanitare impuse de autorități au pus atât cadrele didactice, cât și părinții într-o situație delicată. Toți cei care au participat la festivitatea de început de an școlar au fost nevoiți să respecte măsurile de precauție, dar atmosfera a fost una destul de încordată în anumite locuri.

La Colegiul Național „Carol I”, din Craiova, părinții au avut voie să-i conducă pe copii doar pe terenul de sport și nu au mai avut acces în clase, așa cum se întâmpla în alți ani. Totodată, acest lucru a fost posibil în anumite condiții. Deși conducerea Colegiului a anunțat încă de săptămâna trecută că membrii familiilor care vor însoți elevii la festivitate vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau un test covid, unii dintre părinți s-au declarat revoltați susținând că le sunt încălcate drepturi. În cele din urmă spiritele s-au calmat.

Festivitatea a avut loc pe baza sportivă și fiecare persoană a fost obligată să poate mască de protecție. Chiar dacă adulții au fost puși în temă cu ceea ce înseamnă regulile de combatere a coronavirusului, aceștia tot s-au înghesuit la poarta unității de învățământ pentru a-și aștepta copiii. Așa cum a declarat directorul interimar al Colegiului „Carol I”, începerea anului școlar nu a fost marcată negativ.

„Festivitatea a decurs normal, așa cum s-a stabilit inițial, cu clasele pregătitoare și clasa a 5-a dimineața și cu clasele a 9-a, de la ora 13:30. Festivitatea a fost doar pentru cei de început de ciclu, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare. Toată lumea a purtat mască, au fost desemnate locuri pentru copii și pentru părinți, pentru a nu exista probleme. Referitor la documentele care să ateste vaccinarea, ele au fost verificate de către profesorii diriginți, respectiv de învățătoare acolo unde a fost cazul. Părinții nu au intrat în școală. Nu au intrat în sălile de clasă. Au participat doar la festivitate care s-a desfășurat pe baza sportivă. Părinții au fost înțelegători, au purtat măști. Anul școlar nu a fost marcat negativ”, ne-a spus directorul interimar de la Colegiul Național „Carol I”, Daniel Leotescu.

Învățătoarele i-au primit pe cei mici în prima zi de școală, iar la plecare au făcut tot posibilul ca aceștia să ajungă în siguranță, lângă părinții lor. Trecerea de pietoni din fața Colegiului „Carol I” nu este tocmai cea mai sigură din Craiova, iar cadrele didactice au oprit circulația înainte de a-i lăsa pe copii să traverseze.  Șoferii au fost înțelegători și foarte rar s-a auzit câte un claxon în apropierea unității de învățământ, în ciuda aglomerației care se formează de fiecare dată când reîncepe școala.

Atât elevii, cât și profesorii se văd nevoiți să respecte reguli stricte în ceea ce privește protecția față de infectarea cu COVID-19. Pentru un copil ce pășește pentru prima dată pe poarta școlii, strictețea nu este chiar un motiv de bucurie, dar vremurile și autoritățile nu permit ca lucrurile să stea altfel.
„Noi, cadrele didactice, înțelegem necesitatea acestor măsuri, la fel și copiii. Nu sunt probleme. Ne conformăm vremurilor și noi și copiii, cât și părinții. Din punctul meu de vedere, elevii care încep acum școala în clasa I nu vor fi afectați de măsurile de siguranță și nici felul în care aceștia percep școala nu va fi. Cred că au înțeles și ei, chiar dacă sunt mici, că trăim niște vremuri speciale și respectăm regulile. Nu cred că îi afectează. Am trecut prin toate sălile de clasă. Copiii și doamnele profesoare purtau mască”, a mai spus directorul interimar.

Din 13 septembrie, masca de protecție a devenit obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, fie ele școli, creșe sau grădinițe. În ceea ce privește accesul elevilor în unitățile de învățământ, ordinul comun prevede că trebuie folosite toate ușile de care dispune școala. Apoi, primul lucru pe care îl vor face elevii va fi să își dezinfecteze mâinile cu o substanță pe bază de alcool. Astfel de facilități sunt amplasate atât la fiecare intrare în școală, cât și la fiecare intrare în sala de clasă.
Școlile au avut grijă să igienizeze spațiile, iar acest lucru implică și aerisirea claselor, lucru care se va face în fiecare zi, vreme de 30 minute, dar și în pauze, 10 minute. La fel, sălile vor fi aerisite și după ce copiii pleacă din școală.

Autoritățile au stabilit că fiecare școală trebuie dotată cu izolator, sunt acele spații în care vor fi duși copiii care nu se simt bine: au simptome specifice COVID-19. Aceștia vor rămâne izolați de restul colegilor până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital.

Distribuie acest articol