joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Un nou focar de pestă porcină depistat în Olt

Aproximativ 37.500 de porci de la ferma aflată în localitatea olteană Tufeni urmează să fie uciși, ca urmare a depistării unui foc de infecție cu pestă. Este al treilea focar depistat în ultima lună la nivelul județului Olt.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Tufeni, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 03.09.2021 de IDSA București.

În data de 04.09.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Tufeni, județul Olt, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37.500 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Carcasele porcilor morți sau eliminați din focar și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Tufeni, Icoana-Floru, FV 28 Brăneasa, FV 29 Ghimpețeni și FV 27 Icoana. Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcinp aficană include localitățile: Icoana-Ursoaia, Corbu-Milcoveni, Ciurești, Buzești, Movileni, Șerbănești – Șerbăneștii de Sus, Strugurelu, Crâmpoia-Buta, Tufeni-Stoborăști, Barza, Ghimpețeni-Ghimpețenii Noi”, potrivit unui comunicat emis de DSVSA Olt.

Totodată, alte opt focare de pestă porcină sunt active, la acestă dată, în gospodăriile populației, după cum urmează: Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare, Obîrșia – 1 focar, Fălcoiu – 1 focar și trei focare în  exploatații comerciale de porci din localitățile Constantinești, Ipotești și Negreni.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Politica