sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Algoritmul Facebook a confundat persoanele de culoare cu maimuțele: „o eroare inacceptabilă”

Facebook continuă cu evenimentele din seria erori. De data aceasta, utilizatorii au vizionat recent un videoclip publicat de tabloidul britanic Daily Mail în care apăreau bărbați de culoare au primit un mesaj automat generat de rețeaua socială prin care erau întrebați dacă ar dori să vadă în continuare „clipuri despre primate”, relatează The New York Times, potrivit News.ro, citați de Libertatea. Reprezentanții Facebook au prezentat scuze, vineri, precizând că a fost vorba despre „o eroare inacceptabilă” și au anunțat că analizează funcția de recomandare pentru ca astfel de situații să nu se repete.

Videoclipul cu princina a fost publicat în iunie 2020, iar în imagini apar bărbați de culoare implicați într-un conflict cu civili albi și ofițeri de poliție. Filmarea nu are nicio legătură maimuțele. „Vrei să vezi mai multe videoclipuri cu primate?” cu opţiunea „Da/Respinge” este mesajul afișat de rețeaua socială în dreptul videoclipului. Cea care a atras atenția asupra situației este Darci Groves, fost designer al Facebook, care a postat pe contul său de Twitter capturi recomandarea făcută de Facebook. „Este scandalos”, a reacționat Groves, făcând apel la foștii colegi să ia măsuri, în condițiile în care la mai bine de un an de la publicarea videoclipului, această sugestie continuă să apară.

Reacția Facebook În replică, un manager de produs pentru Facebook Watch, serviciul video al companiei, a declarat că eroarea este „inacceptabilă”, iar cauza principală a acesteia este investigată. „În timp ce am adus îmbunătățiri la partea de inteligență artificială, știm că nu este perfectă și avem de făcut mai multe progrese. Cerem scuze oricui a văzut aceste recomandări jignitoare”, a precizat, la rândul său, Dani Lever, purtător de cuvânt al Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unealta de recomandare pe acest subiect a fost dezactivată „de îndată ce ne-am dat seama ce se întâmplă pentru a investiga cauza problemei şi a preveni repetarea acesteia”, a mai spus reprezentanta Facebook. Nu este prima dată când giganții din domeniul tehnologiei se confruntă cu astfel de situații. În 2015, Google Photos a etichetat în mod eronat imaginile cu persoane de culoare drept „gorile”. Ulterior, reprezentanții companiei au transmis că „le pare rău cu adevărat” și că vor lua măsuri pentru a remedia problema.

Doi ani mai târziu, revista americană Wired a descoperit că soluția Google a fost să cenzureze cuvântul „gorilă” din căutări, blocând și cuvintele „cimpanzeu” și „maimuță”. În același timp, mai multe organizații din rândul societății civile au acuzat rețelele sociale că prin algoritmii lor au contribuit la divizare societății în timpul protestelor Black Lives Matter.

Politica