joi, noiembrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Joaca în curtea școlii. Cine i-a gonit pe copii și când se pot întoarce

Curtea școlii era locul în care mulți dintre copii își petreceau o mare parte din timp. După ore sau în vacanțe, cei mici se strângeau pe terenurile de sport și se bucurau de fiecare moment al copilăriei. Acum, rar se întâmplă să întâlnești băieți care joacă fotbal și baschet sau fete care să sară coarda, să se strângă la volei sau handbal. Aceste activități nu erau doar un plus pentru sănătatea lor, ci îi ajutau pe copii să comunice, să fie conectați cu tot ceea ce este în jurul lor.

În ultimii ani, internetul a fost scos drept „vinovatul principal” pentru faptul că cei mici preferă să stea în fața calculatoarelor, în loc să facă mișcare sau să-și petreacă timpul pe afară. Totuși, lăsând la o parte fenomenul de „on-line” și digitalizarea continuă din societate, cauzele dezinteresului pentru joaca în curtea școlii pot fi mult mai multe.

Craiova, un oraș ce și-ar dori să fie „Capitala Tineretului din România”, a pierdut teren în fața calculatoarelor din mai multe motive. Poliția Locală și-a făcut sedii în incinta mai multor școli din oraș. Mașinile de poliție, în unele cazuri, erau parcate în zona terenurilor de sport și copii evitau să se joace cu mingea acolo, de frică să nu le lovească. Unii directori de școli au ajuns la concluzia că tinerii din cartiere provoacă pagube materiale dacă se joacă în curtea unităților de învățământ și au îngrădit accesul în afara orelor. Totodată, școlile de cartier au ajuns să fie un motiv de supărare pentru craiovenii ce locuiesc în acele zone. Plângerile legate de gălăgie deveneau o normalitate printre locatari, care nu se sfiau nici să scoată capul pe geam și să-i gonească pe copii. Nu puțini dintre acei oameni acum judecă inactivitatea tinerilor și spun că internetul a pus stăpânire pe „generațiile Facebook și Instagram”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primăria Craiova le cere directorilor să-i lase pe copii în curtea școlii

Lia Olguța Vasilescu a spus că în cadrul discuțiilor purtate cu directorii unităților de învățământ din oraș, acestora li s-a cerut să lase porțile școlilor deschise pentru copii din cartiere, dar nu toți au fost de acord.

„Am reușit, anul acesta, să deschidem foarte mule curți ale școlilor către public. Din păcate, sunt încă directori care nu reușesc să înțeleagă faptul că Primăria face investiții în aceste școli nu doar pentru elevi, ci și pentru copiii din cartier sau chiar pentru elevi după finalizarea orelor. Astfel, suntem obligați să venim cu un proiect de hotărâre de consiliu local, în luna septembrie, prin care să spunem foarte clar că aceste școli vor fi deschise publicului după cursurile școlare, astfel încât toată lumea să le folosească, precum baze sportive”, a spus Olguța Vasilescu.

Directorul Școlii Gimnaziale „Sf. Gheorghe” a fost de acord să lase copiii din cartierul Brazda lui Novac să intre în curtea unității de învățământ și să se joace, după ore.

„Anul acesta copiii vor beneficia de o curte a școlii reamenajată. Aceasta era degradată, dar acum arată foarte bine. Acest spațiu poate fi utilizat și de tinerii din cartier, după școală. Eu am fost de acord ca ei să intre și să facă mișcare. Porțile rămân deschise până seara. Tinerii pot să se recreeze aici. Pentru noi este o muncă în plus. De multe ori rămâne mizerie, se mai și strică lucruri. Să sperăm că o să fie totul bine”, ne-a spus Radu Nicolae, directorul Școlii Gimnaziale „Sf. Gheorghe”.

Opinia specialiștilor: internetul nu are nici cea mai mică vină

Sociologul Costi Crăițoiu spune că tehnologia este importantă pentru toată lumea și că faptul că tinerii nu se mai joacă în curtea școlii nu înseamnă că aceștia stau doar pe internet.

„S-au schimbat jocurile la care ei au acces. Sunt copii care continuă să se joace în curtea școlii, dar într-o formă organizată. S-a schimbat mentalitatea puțin. Noi jucam fotbal pe ciment, pentru că nu aveam terenuri sintetice. Relațiile nu se mai construiesc doar în proximitate. Acum sunt colegi din zone diferite ale orașului. Atunci, ei sunt conectați digital, se vizitează și o parte din timp o petrec pe jocuri, pe telefon sau calculator. Interacțiunea față în față este mai redusă, dar ține și de vârstă. Atunci când ei devin autonomi, când pleacă și se întorc singuri acasă, ei se întâlnesc în oraș. Sunt mulți adolescenți care își petrec timpul împreună. Poate nu practică atât de mult jocul cu mingea, față de generațiile anterioare. Faptul că stau copii doar pe telefoane sunt niște clișee, pe care ar trebui să se dea zoom. E vorba de ce alternative de comportament le oferi. Ce aștepți de la un copil de 9 ani? Să știe ce e sănătos pentru el? Nu se rezumă totul la telefon. Tehnologia este importantă și pentru adulți. Un copil, cel puțin până la 12-13 ani, se joacă asistat de un părinte. Dacă părintele nu petrece timp cu el, copilul va sta pe telefon, telefon pe care i-l dă cineva. O parte din problemă suntem noi părinții”, ne-a spus sociologul Costi Crăițoiu.

Psihologul Mihail Jianu a vorbit despre contribuția părinților în tot ceea ce înseamnă activitățile prin care copiii se recreează. Specialistul spune că cei mici nu mai au parte de suficientă atenție acasă și nu mai sunt învățați să se joace în aer liber.

„Jocul îl luăm de acasă. Școala și grădinița sunt prelungirile casei. Nu mai sunt copii în fața blocului sau în fața casei. Ca să te joci, trebuie să ai timp. Pentru copii, cele mai importante lucruri sunt jocurile banale. Părinții uită ce e important pentru copil. Copilul știe că trebuie să meargă la olimpiadă, să o mulțumească pe mama pentru a-i cumpăra un ceas, un telefon. Părinții sunt dezinteresați. Copilul trebuie să ia decizii de mic, dar nu este lăsat”, susține psihologul clinician Mihail Jianu.

Politica