Peste jumătate din companiile americane intenționează să ceară unei părți sau tuturor angajaților lor să se vaccineze împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului.
Sondajul, realizat de agenția Reuters, a intervievat conducerile a 961 de companii din Statele Unite care au împreună în jur de 9,7 milioane de angajați, descoperind că 52% din angajatori intenționează să introducă una sau mai multe cerințe legate de vaccinare.
Printre companiile importante care vor implementa cerințe de vaccinare a angajaților se numără Alphabet, compania-mamă a Google, și banca de investiții Goldman Sachs.
Facebook a anunțat de asemenea la sfârșitul lunii iulie că va cere tuturor salariaților săi din SUA care vin la birou să se vaccineze împotriva coronavirusului.
Gigantul american de streaming Netflix a făcut un anunț similar, anunțând că vaccinarea anti-Covid este obligatorie pentru toate persoanele care vor să lucreze pe platourile sale de filmare, inclusiv pentru actori.
Compania americană Delta Airlines a anunțat că angajații care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului vor fi nevoiți să plătească 200 de dolari pe lună pentru asigurarea medicală în timp ce compania de ride sharing Uber le cere tuturor angajaților de la birouri să se imunizeze anti-Covid.
Noul sondaj realizat de Reuters vine după ce un altul realizat de agenția Gallup a descoperit că peste jumătate din salariații din Statele Unite vor ca angajatorul lor să ceară vaccinarea anti-Covid obligatorie la locul de muncă, notează hotnews.ro
Unele afaceri mai mici au anunțat însă că nu vor impune această cerință din cauza temerilor că ar putea exacerba criza forței de muncă din SUA.
Deși numărul posturilor libere este în creștere de ceva vreme, după ridicarea măsurilor de carantină care au dus la închiderea a numeroase afaceri, multe industrii nu pot găsi suficienți muncitori – în parte datorită salariilor mici și a lipsei de flexibilitate a locului de muncă.
Peste 72% din americanii eligibili pentru imunizare anti-Covid au primit cel puțin o doză a unui vaccin, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC).