Peste 850.000.000 lei a cheltuit Casa de Asigurări de Sănătate Dolj în prima jumătate a anului 2021 pentru finanţarea serviciilor medicale, farmaceutice şi de protezare acordate asiguraţilor.
Cei mai mulți bani, aproape 650.000.000 de lei au mers către achiziționarea materialelor medicale și prestarea serviciilor cu același caracter.
Referitor la capitolul cheltuieli, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a efectuat in primul semestru al anului curent, plăți în suma de 886.205.418,86 lei, structurate astfel: materiale și prestări de servicii cu caracter medical – 633.525.318,48 lei, servicii publice descentralizate – 216.038.560,43 lei, asistență socială – 37.687.193,85 lei și cheltuieli de capital – 65.848,99 lei, alături de plăți efectuate în anii precedenți și recuperate în anul curent (Sănătate), în valoare de 1.045.653,90 lei”, conform raportului de activitate a CAS Dolj.
Cu toate că partea de cheltuieli a implicat costuri imense, veniturile încasate de Casa de Asigurări (CAS) Dolj, în perioada ianuarie – iunie 2021 s-au ridicat la suma de 352.520.020,72 lei, din care contribuţiile de asigurări au cântărit cel mai mult – 352.929.330,59 lei. Din acestea, 16.583.846,99 lei au fost contribuțiile angajatorilor, iar 336.345.482,60 cele ale asiguraților. Totodată, bani au fost încasați și din venituri nefiscale – 442.811,86 lei, dar și din subvenții, CAS Dolj primind suma de 231,00 lei.
În ceea ce privește creditele bugetare necesare acoperirii asigurărilor medicale în rândul tuturor doljenilor beneficiari, instituția are alocată pentru întreg anul 2021 suma de 1.287.985,23 lei.
„Pentru primul semestru din acest an CAS Dolj a avut alocat prin fila de buget, pentru cheltuieli materiale și prestări de servicii cu caracter medical 596.705,96 mii lei pentru credite de angajament și suma de 634.344,83 mii lei pentru credite bugetare.
Astfel, in semestrul I 2021, a fost asigurată, pentru toate domeniile de asistență medicală, o prevedere bugetară care a permis acordarea de servicii medicale, fără sincope, de către furnizorii aflați în relație contractuală cu CAS Dolj.
Creditele bugetare aprobate pentru întreg anul 2021, în suma de 1.287.985,23 mii lei și creditele de angajament aprobate la aceasta data pentru întreg anul 2021, în sumă de 1.296.241,88 mii lei, acoperă serviciile medicale necesare populației județului Dolj .
În funcție de evoluția necesarului de servicii/fonduri, în trimestrele următoare ale anului 2021, CAS Dolj va depune toate eforturile pentru a asigura și in lunile următoare funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate la nivel local, în condiţii de eficacitate și eficiență prin utilizarea raţională şi cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale a Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Se va asigura astfel, accesul asiguraţilor la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale acordate de către furnizorii cu care CAS Dolj are încheiate contracte, pe raza administrativ-teritorială a județului Dolj.
Asiguraţii noştri vor beneficia pe parcursul întregului an 2021 de servicii medicale la toate nivelurile – medicină de familie, asistenţă medicală de specialitate în ambulatoriu, asistenţă medicală spitalicească, asistenţă medicală de recuperare, medicamente şi dispozitive medicale precum şi pentru bolile cronice, programele naţionale de sănătate însă gradul de satisfacere al pacienţilor poate şi trebuie să fie în permanență imbunătăţit”, se mai arată în raportul de activitate.
Totodată, până la acest moment, județul Dolj beneficiază de un număr de 1.255 de furnizori de servicii medicale. În rândul acestora, 395 asigură asistența medicală primară, 91 oferă servicii în centre de permanență, 144 se ocupă de asistenț medicală în ambulatoriu (specialități clinice), 24 de asistența medicală ambulatorie stomatologică, 83 de asistența medicală ambulatoriu – specialități paraclinice, 125 asigură medicamente și materiale specifice pentru programele de sănătate (circuit deschis), 72 se ocupă de dispozitivele medicale, 129 de medicamentele în ambulatoriu cu și fără contribuție personală, 41 sunt spitale generale, 2 sunt servicii de urgență prespitalicești și cu transport sanitar, 15 oferă Medicamente şi materiale specifice pentru programele de sănătate (PNS circuit închis), în timp ce 5 furnizori oferă servicii de îngrijiri medicale la domiciliu.
Aproape toți doljenii sunt înscriși la medicul de familie
Din datele oferite de raportul de activitate a CAS aferent primului semestru al acestui an, aproape toți cetățenii din Dolj sunt înscriși în evidențele medicilor de familie.
„Din totalul populaţiei judeţului Dolj, 656.088 persoane erau înscrise la sfarsitul trimestrului II al anului 2021 pe listele medicilor de familie în judeţul Dolj. Dintre aceştia erau 507.073 beneficiari ai pachetului de servicii de bază, iar 149.015 erau beneficiari ai pachetului minimal de servicii.
Necesarul de medici de familie din județul Dolj, a fost stabilit de către Comisia constituită conform prevederilor contractului cadru şi se situează la nivelul numărului de medici în contract cu capitație proprie, cu excepția localităților: Argetoaia, Băilești, Calafat, Cetate, Dăbuleni, Dioști, Măceșu de Jos și Sadova.
Furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală primară asigură servicii medicale prin plata per capita (50%) şi cu plata pe serviciu medical (50%). Condiţiile în care serviciile medicale se acordă se stabilesc prin norme”, potrivit documentului.
Mai mult, pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, la nivelul județului Dolj in trimestrul I al anului 2021 au funcționat 19 centre de permanență în localitățile Amărăștii de Jos, Afumați, Brabova, Cetate, Goicea, Ghercești, Plenița, Sadova, Bulzești, Murgași, Bechet, Ghidici, Piscu Vechi, Vîrvoru de Jos, Craiova 1 și Craiova 2, Coțofenii din Dos, Seaca de Câmp, Țuglui în care își desfășoară activitatea 108 de medici.
Pe de altă parte, referitor la asistenţa medicală de specialitate, CAS Dolj a contractat servicii medicale clinice care au acoperit toata paleta de specialitati prevăzută în legislația în vigoare și servicii de îngrijiri paliative. Specialitățile deficitare la nivelul județului sunt în mod special cele care derulează neurologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, chirurgie vasculară, chirurgie cardiovasculară.
Zeci de furnizori pentru servicii medicale diversificate
Pentru alte tipuri de servicii medicale, precum cele stomatologice, paraclinice sau pentru cele care presupun asistenţa medicală spitalicească, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a încheiat contracte cu zeci de furnizori.
„Aceste tipuri de servicii medicale sunt acordate la nivel de județ de către un număr de 214 medici de specialitate – medicină dentară, repartizați în proporție de 27,31% în mediul rural și 72,69% în mediul urban. Adresabilitatea pentru aceste tipuri de servicii medicale este mult mai mare decât posibilitatea acordării acestora în cadrul sistemului de asigurări sociale de sanatate, ceea ce a condus la limitarea accesului liber si echilibrat al asiguratilor pentru servicii medicale dentare.
Asistenţa medicală paraclinică:
Toate tipurile de investigații paraclinice menționate în <<Pachetul de servicii medicale de baza în ambulatoriu de specialitate pentru specialitățile paraclinice>> au fost contractate cu laboratoarele din cadrul spitalelor sau cu furnizorii organizați conform OG. 124/1998 și legii 31/1990 cu modificările și completările ulterioare. Nu sunt acoperite toate zonele din județ cu aceste tipuri de servicii medicale. Cu excepția a 7 contracte de furnizare de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator și radiologie-imagistică medicală, toate contractele s-au derulat in municipiul Craiova.
Asistenţa medicală spitalicească
În semestrul I al anului 2021 la nivelul CAS Dolj s-au derulat 41 de contracte de furnizare de servicii medicale în asistența medicală spitalicească, din care 29 unități sanitare sunt private și furnizează următoarele tipuri de servicii: în regim de spitalizare continuă – recuperare, medicină fizică și balneologie, obstetrică ginecologie, neonatologie, chirurgie generala, oftalmologie și servicii medicale paliative, respectiv în regim de spitalizare de zi: endocrinologie, obstetrică ginecologie, oftalmologie, medicina internă, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, oncologie medicală, hematologie, cardiologie, neurologie, ORL, gastroenterologie, pediatrie, dermatologie, chirurgie orala si maxilo faciala, recuperare, medicina fizica și balneologie.
În municipiul Craiova funcționează unități sanitare cu paturi care au în structura lor secții clinice din toată gama de specialități, cu excepția chirurgiei cardiovasculare, în care serviciile medicale sunt acordate de cadre medicale universitare cu înaltă pregătire profesională. Pe de alta parte, dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie face ca gradul de adresabilitate al asiguratilor si patologia rezolvată sa se situeze la un nivel ridicat.
De asemenea în județ îşi desfășoară activitatea spitale de specialitate: pneumoftiziologie, psihiatrie cronici, boli infecțioase care deservesc și celelalte județe din regiune”, se precizează în raportul de activitate.
În ceea ce privește asigurarea medicamentelor, aceasta s-a realizat cu ajutorul celor 129 de furnizori aflați în relație contractuală cu CAS Dolj. Aceștia au fost repartizați astfel: 86 furnizori cu 153 de farmacii în mediul urban și 43 furnizori cu 140 de farmacii și 32 oficii locale de distribuție, în mediul rural.
În judeţul Dolj nu există zone descoperite din punct de vedere al asigurării accesului la medicamente cu şi fără contribuţie personală.
Nu în ultimul rând, doljenii asigurați din punct de vedere medical au beneficiat, în perioada ianuarie – iunie 2021 de dispozitivele medicale puse la dispoziție de furnizori.
Astfel, dintre cele 72 contracte de furnizare de dispozitive medicale încheiate de către CAS Dolj in trimestrul I al anului 2021, numai 32 dintre acestea au furnizat dispozitive medicale asiguraților din județul Dolj, iar dintre aceștia 17 au puncte de lucru in Craiova, ceea ce a permis accesul asiguratilor pentru toate tipurile de dispozitive medicale acordate in cadrul sistemului de asigurări sociale de sanatate.
„Dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice se acordă pentru o perioadă determinată sau nedeterminată în baza prescripţiei medicale eliberate de medicul de specialitate. În semestrul I al anului 2021 au fost emise un număr de 1263 decizii pentru dispozitive medicale, dintre care: 411 decizii – echipamente pentru oxigenoterapie, 248 – proteze auditive, 71 – dispozitive pentru protezare stomii, 136 – dispozitive de mers, 73 decizii – dispozitive pentru incontinența urinară, 103– orteze pentru membrul inferior, 58 – orteze coloană vertebrală, 81 – încălțăminte ortopedică, 42 – proteză externă de sân, 28 – proteze pentru membrul inferior, 3 – orteze pentru membrul superior, 6 – dispozitive pentru deficiențe vizuale, 3 – proteze pentru membrul superior”, conform raportului de activitate.