Ce este cancerul? De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer? Majoritatea persoanelor și-au pus această întrebare despre această boală grea şi meschină, care nu face nicio diferenţă între oameni atunci când îi loveşte.
Nimeni nu știe sigur de ce apare cancerul şi de aceea subiectul prezintă interes şi nenumărate speculaţii în jurul său. Nu exista decât semne vagi ale apariţiei cancerului, iar când este desoperit, este deja într-un stadiu deja avansat, în care tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente dacă ar fi aplicate în stadii de început. Motivul pentru care mai este numit „boala cu o mie de feţe„ este faptul că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea.
Aceasta era cea mai mare problemă, până acum, deoarece pandemia de COVID-19 a încurcat și mai mult planurile. Aproximativ un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei și a contextului generat de Covid-19, potrivit datelor publicate, la nivel european, în aceste zile, de către Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation).
Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:
• Aprox. 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
• Aprox. 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
• 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
• La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.
Aceste cifre au determinat lansarea campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată pentru a determina publicul larg din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare.
În campania „Time To Act”, europenii sunt îndemnați să fie atenți la semnalele de avertizare în depistarea cancerului (de exemplu: sângerări în urinare, tumori canceroase identificate la nivelul sânilor, dificultăți de înghițire, pierderi neobișnuite în greutate) și să meargă degrabă la medic, în momentul în care observă că se confruntă cu simptome anormale.
„Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).
„Time To Act” reafirmă misiunea Organizației Europene de Combatare a Cancerului de a îndemna și sprijini specialiștii din domeniul sănătății în angajamentul lor privind oferirea îngrijirii necesare bolnavilor de cancer.
Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation) este cea mai mare organizație multi-profesională din domeniul cancerului, din Europa. Aceasta vizează reducerea suferințelor cauzate de cancer și îmbunătățirea rezultatelor de depistare și a calității îngrijirii acordate pacienților diagnosticați cu cancer prin intermediul multidisciplinarității și a caracterului multiprofesional.
În anul 2012 au fost înregistrate la nivel global 14,1 milioane de cazuri de cancer, iar dintre acestea 7,4 milioane au fost la populaţia masculină, iar 6,7 milioane la populaţia feminină. În ordinea descrescătoare a frecvenţei pe glob, cele mai frecvente localizări ale cancerului sunt : plămânii (ambele sexe), sânul, colonul şi rectul (ambele sexe), prostata la bărbaţi şi cancerul gastric / de stomac (ambele sexe). Cu fiecare an, numărul cazurilor noi creşte, iar în anul 2035 este estimat că se va ajunge la 24 milioane de oameni afectaţi de cancer. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie, acest numar depăşeşte cu mult populaţia Romaniei !