Administratorul firmei care a organizat show-ul pirotehnic în urma căruia s-a produs tragedia de la Colectiv, Daniela Niță, a fost găsită moartă în propria casă. Femeia primise cea mai mare pedeapsă în primă instanță, de 12 ani și 8 luni, iar la finalul lunii septembrie urmează să fie dată decizia finală în dosarul Colectiv.
Polițiștii Direcției Generală de Poliţie a Municipiului București au fost sesizați cu privire la faptul că într-un apartament din sectorul 5 a fost găsită decedată o femeie de 44 de ani. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.
Trupul neînsuflețit a fost ridicat și transportat la INML în vederea efectuării necropsiei. Până la acest moment nu se cunoaște cauza morții. Nu au fost găsite urme de violență pe trupul femeii, potrivit Digi24.
Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Cea mai mare tragedie colectivă din România ultimelor decenii s-a produs în toamna anului 2015. Un club improvizat într-o fostă fabrică din București a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock. Scânteile au atins buretele folosit la antifonare, care nu era tratat să reziste la foc. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât unii spectatori să moară pe loc, alții să se calce în picioare spre ieșirea subdimensionată și alții să fie grav afectați de flăcări și fum.
La 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv avea loc concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album. Sute de fani au intrat în încăpere printr-un container, o improvizație în care zeci de persoane aveau să rămână blocate după izbucnirea flăcărilor în încercarea de a se salva. În momentul în care scânteile de la niște artificii au aprins materialul izolator al încăperii, cei din club s-au grăbit să iasă afară, dar când au deschis ușile, a intrat oxigenul, care a alimentat flăcările și acestea au cuprins întreaga încăpere ca o explozie. 153 de secunde a durat incendiul, suficient pentru ca destinul a sute, chiar mii de persoane să fie schimbat.
65 de oameni au murit, iar alte sute de persoane au fost rănite. Unii dintre ei primesc în continuare tratament pentru a-și relua, pe cât se poate, viața.