joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Nicolae Tutunaru: Lucrările la Spitalul Segarcea, în ritm bun

Spitalul Orășenesc Segarcea trece printr-un proiect de modernizare, iar primarul localității spune ca lucrările se desfășoară „într-un ritm foarte bun”. Potrivit acestuia, clădirea spitalului a fost extinsă cu trei corpuri: unul pe fațada sudică a laturii nord, cuprinzând extinderi ale saloanelor și cabinetelor și un nod de circulație vertical, compus din casa scării de evacuare, hol și lifturi de targă, de persoane și mont-charge de materiale și alimente, unul reprezentând o altă casa a scării corect dimensionată și unul reprezentând centrul de primiri urgențe.

Lucrările de consolidare la Spitalul Orășenesc Segarcea merg într-un ritm foarte bun după ce Compania Națională de Investiții a preluat Spitalul din localitate de la autoritățile locale.

Spitalul avea nevoie de reparații mai ales că ambulatoriul a fost afectat de un incendiu la începutul anului 2015 ceea ce a condus la deteriorarea corpului de clădire. De atunci, secțiile funcționau înghesuite într-un spațiu mic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Compartimentul primiri urgențe, prin extinderea pe latura de est a corpului existent cu un corp S+P, va avea la parter spațiile necesare funcționării acestui serviciu, constând în spațiu primire – triere pacienți, registratură, informații urgență, cabinet medic de gardă, salon urgențe resuscitare majoră, salon urgențe tratament imediat, salon urgențe cazuri ușoare, sală gipsare, spațiu igienizare pacienți din urgență, grupuri sanitare.

Cât privește spațiile aferente personalului medical, acestea se vor comasa, la subsolul extinderii S+P cu compartimentul de urgență, precum şi a depozitului pentru medicamente şi materiale sanitare ale farmaciei.

Pentru asigurarea lățimii corespunzătoare a coridoarelor de pe fiecare nivel, au fost demolate zidurile care perimetrează coridoarele pe fiecare nivel, de pe o latură, cea care nu include stâlpi structurali și au fost retrase cu 10 cm. S-a desființat scara actuală din zona centrală a corpului spitalului şi corpul a fost extins cu o casa scării, dimensionată conform normativului de securitate la incendiu, cu rampe drepte. Se va asigura transportul pe verticală a pacienţilor, prin extinderea cu un nod de circulaţie vertical, cu lift de targă, lift pentru persoane şi un mont-charge pentru transportul alimentelor și materialelor sanitare. S-au dimensionat corespunzător saloanele în funcție de numărul de pacienți, în scopul asigurării unei suprafețe de min.7,0 mp/pat şi a volumului de aer.

,,Saloanele s-au modernizat, astfel că au fost prevăzute grupuri sanitare cu duş la fiecare salon prevederea de spaţii auxiliare actului medical (săli de tratamente, cabinete medicale etc.) dimensionate şi echipate conform normelor igienico-sanitare. S-a realizat reabilitarea energetică a clădirii spitalului cu termosistem și placi de fibrociment. S-au refăcut finisajele interioare şi exterioare ale clădirii. A fost înlocuită tâmplăria exterioară din PVC cu Al cu bariera termică și geam termorezistent”, a spus Nicolae Tutunaru, primarul din Segarcea.

Primarul a precizat că au fost refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice în concordanță cu noile compartimentări şi funcțiuni ale clădirii, respectiv:

– Instalații interioare de iluminat și prize, forță pentru spațiile tehnice, iluminat pentru marcarea căilor de evacuare, a hidranților de incendiu interiori și pentru continuarea lucrului.

– Instalație de detecție şi alarmare la incendiu- Instalații interioare de alimentare cu apă rece/apă caldă și canalizare pentru toți consumatorii (lavoare în cabinetele de consultații, grupurile sanitare, dușuri).

– Hidranți interiori care vor fi alimentați prin rețeaua de apă de incendiu din incinta spitalului de la rezervorul de apă prin intermediul grupului de pompare nou-propus, amplasat în cabina stației de pompe de lângă rezervorul de apă de 150mc existent.

– Încălzire centrală, cu agent termic de la centrala termică cu 6 cazane murale cu tiraj forțat, performante, amplasate în corpul alimentar, care asigura atât încălzirea, cat și apa caldă. Pentru încălzirea spatiilor utile din clădire au fost alese corpuri de încălzire de tip radiator panou din otel. Distribuția agentului termic la radiatoare se va realiza aparent, cu conducte din țeava neagra din otel, grunduite si vopsite sau după caz conducte din cupru sau PPR.

– În extinderea cu destinația serviciu de urgență s-a propus un sistem de încălzire/ climatizare de tip VRV (pompa de căldura aer/aer) compus dintr-o unitate externă de tip pompă de căldura (amplasată pe terasa clădirii serviciului de urgenta) și unități interne de tip casetă de plafon.

Investiția este de 8 milioane de euro, iar durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 28 de luni (4 luni etapa de proiectare și 24 de luni cea de execuție). Lucrările vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Națională de Investiții.

Politica