luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Câți doljeni s-au internat în spital cu boala diareică acută

Ceea ce pare o simplă afecțiune la început, ușor tratabilă cu produse naturiste de prin casă, poate însemna un adevărat chin. În săptămâna 31/2021, 54 de doljeni au fost diagnosticați cu boală diareică acută. Au fost internate în spital 54 de cazuri, toate confirmate, din care 3 cu etiologie precizată: 1 cu Rotavirus şi 2 cu Giardia.

Diareea reprezintă emiterea rapidă de scaune lichide. Această boală este definită ca un fenomen patologic, care se manifestă prin eliminarea frecventă (3-40/24 ore) a unei cantități anormale de scaun, în special de apă (peste 300g/24 ore). Pierderile de lichide pot conduce la dezechilibre hidroelectrolitice, însoțite de tulburari hemodinamice grave, precum colaps cardiovascular, cauzatoare de deces. Sindromul diareic este însoțit frecvent de sindroamele febril și digestiv, cu inapetență, dureri în abdomen, greață, balonări și meteorism.

Metoda de transmitere este pe cale fecală-orală, prin intermediul apei contaminate, a alimentelor, obiectelor, inclusiv al instrumentelor medicale, prin mâini murdare sau de la persoana la persoană, în toate cazurile se produce contaminarea. Receptivitatea în boala diareică acută este generală și variază în funcție de vârstă și agent patogen.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit datelor furnizate de DSP Dolj, nu s-au înregistrat decese la bebelușii mai mici de un an și nu s-au raportat cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic (SHU). Grupele de vârstă cele mai afectate au fost peste 1 – 4 ani (14 cazuri), 15 – 64 ani (14 cazuri), 0 – 1 an (12 cazuri) şi 5 – 9 ani (8 cazuri). La nivelul laboratoarelor din judeţ s-au lucrat un număr de 248 probe, din care 125 coproculturi (1 pozitivă cu Rotavirus) şi 123 ex. coproparazitologice (2 pozitive cu Giardia).

Politica