Legumicultorii din județele Olt și Dolj sunt fruntași la accesat bani de la Guvern pentru culturile înființate în grădini, ori la câmp.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat lista de anul acesta cu județele în care se află cei mai mulți beneficiari ai formelor de sprijin acordate cultivatorilor de legume.
În topul celor cinci județe înscrise în Programul de susținere a producției de legume în spații protejate se află Oltul, iar două locuri mai jos, Doljul. Astfel, din suma alocată de 30,76 milioane euro, peste 9 milioane de euro vor fi încasați de cei 4.514 cultivatori din județul Olt.
Pe lângă procentul de 29,3 % din suma alocată programului ce va fi accesată de județul Olt, 9,7% din sumă va ajunge în Dolj. Alături de cele două județe din Oltenia, și Galațiul se situează bine, primind 20,5% din sumă. În final, județele Giurgiu și Buzău vor beneficia de ajutor din partea statului într-o proporție mai mică: Giurgiu – 6,6 %, Buzău – 4,3 %.
Cele 5 județe însumează 10.824 cultivatori, reprezentând 75,8 % din totalul producătorilor, iar 70,3 % din suma alocată programului va fi destinată acestor județe.
Totodată, județul Olt ocupă un loc fruntaș și în Programul de susținere a producției de usturoi, Din 1.016 cultivatori înscriși în programul de susținere a producției de usturoi, 549 de cultivatori (53,8 %) sunt din județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu. Suprafața totală cultivată este de 680,4 ha, însumând aproximativ 59% din total. Aici, Oltul vine cu un număr de 140 de beneficiari, care vor primi 12,2% din totalul sumei destinate programului.
Și pentru Măsura „Tomate cultivate în câmp pentru industrializare”, 25 de legumicultori olteni se vor bucura de ajutor din partea statului. Suprafața plătită a fost de 308,87 ha, însumând 44,5% din totalul suprafeței eligibile pentru această măsură. Suma plătită legumicultorilor din cele 5 județe a fost de 0,60 mil. euro reprezentând 44,32% din plafonul alocat măsurii.
Pe de altă parte, pentru Măsura „Castraveți cultivați în câmp pentru industrializare” au aplicat doar 4 cultivatori din județele Ialomița (3) și Dolj (1). Suma totală plătită pentru această măsură a fost de 0,05 mil. euro, pentru o suprafață de 15,6 ha.
Nu în ultimul rând, 2.244 de beneficiari olteni, respectiv 1.179 doljeni, își vor putea întreține culturile cu fondurile alocate prin Măsura „Legume cultivate în sere și solari (tomate, castraveți, vinete, ardei, varză). Alături de aceștia, în topul celor 5 județe se mai află Galați – 1.244 beneficiari, Buzău – 315 și Arad – 273. Suma plătită legumicultorilor a fost de 6,40 mil. euro, reprezentând 75 % din plafonul alocat măsurii.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) precizează că au fost organizate frecvent întâlniri între asociațiile de legumicultori și retaileri privind condițiile de desfacere.
De asemenea, se face precizarea că de piața neagră, de fraude și etichetare incorectă se ocupă alte instituții ale statului român cu atribuții specifice, cu care Ministerul este dispus să colaboreze pentru eradicarea acestui fenomen.
Nu în ultimul rând, preocuparea constantă a Ministerului Agriculturii este de a promova consumul de produse românești, fiind deschis la propunerile venite din partea actorilor implicați în acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel încât fermierii să poată desface pe piață producția obținută în condiții cât mai avantajoase.