Pandemia de Covid-19 aduce după ea și efectele preconizate încă de la început. Preţurile energiei, inclusiv ale gazelor naturale şi combustibililor pentru autovehicule, au atins niveluri record, în multe ţări europene. De vină ar fi revenirea cererii, OPEC, eforturile europene de descurajare a poluării, dar și o formă de şantaj cu gaze ruseşti şi politici guvernamentale proaste, scrie zf.ro.
Mai multe companii din Bulgaria au anunţat deja oprirea producţiei din cauza costurilor prea mari ale energiei. Acestea au cerut ca principalul producător de curent electric să opereze la capacitate maximă, limitarea exporturilor de energie, şi reformă prin demisii la instituţiile statului.
În Germania, politicienii le promit alegătorilor energie mai ieftină, în contextul unei schimbări politice majore, după renunţarea cancelarului Merkel la conducerea statului. Un oficial de rang înalt din Spania a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru limitarea scumpirii energiei, Acesta a subliniat că se creează presiuni sociale şi tensiuni politice mai ales în state vulnerabile economic.
Un factor important în scumpirea energiei îl reprezintă preţurile neobişnuit de mari ale gazelor naturale. Cel mai important furnizor de gaze pentru Europa este Rusia, prin Gazprom.
Cotaţiile mai mari ale gazelor sunt rezultatul revenirii cererii, dar și al nivelului redus din rezervoarele subterane din Europa, care trebuie umplute înainte de venirea iernii. Unii analişti sugerează că monopolul rus al exporturilor de gaze nu a revenit complet cu capacitatea de producţie după problemele provocate de coronavirus.
Sunt alimentate temeri că Europa nu va avea suficient combustibil, dacă iarna va fi grea. „Ce este remarcabil, şi este chiar ceva nou, este că Gazprom îşi respectă obligaţiile contractuale luând mai mult ca de obicei gaze din depozitele subterane pe care le are în Europa şi, posibil, achiziţionând de pe piaţa europeană. Cel puţin, aşa aud de la dealeri“, a explicat pentru Deutsche Welle Heiko Lohmann, expert german în comerţul cu gaze naturale.
La începutul verii, cele mai mari rezervoare europene ale Gazprom, din Germania şi Austria, erau aproape goale, iar reumplerea lor abia a început în iulie.