luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Zebre” șterse – pericol pentru craioveni. Primăria promite că se ocupă

Craiovenii nu se mai pot simți în siguranță când traversează strada nici măcar pe trecerea de pietoni, spațiul special creat care ar trebui să le ofere acest drept. De ce? Pentru că multe dintre „zebrele” din municipiu nu se mai văd, șoferii având posibilitatea de a-și continua drumul liniștiți, fără să realizeze că trebuie să acorde prioritate pietonilor.

Viața localnicilor poate fi pusă în pericol din această cauză, având în vedere că unii conducători auto abia opresc în fața unei treceri de pietoni bine conturată. Neatenția, graba sau, după caz, necunoașterea traseului, îi pot deruta pe șoferii care nu opresc înainte de „zebră” pentru că… nu o văd.

Am luat la pas mai multe cartiere din Bănie pentru a vedea cam cât de rău stau lucrurile și, drept vorbind, situația este destul de îngrijorătoare. Fie că ne uităm la treceri de pietoni simple, care traversează o stradă cu două benzi doar, fie că vorbim despre treceri aflate în zone deosebit de importante precum unitățile de învățământ, faptul că s-au deteriorat și sunt mai mult șterse, pun în primejdie viața craiovenilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cartierul Sărari, de pildă, la intersecția străzilor Henri Coandă și Mircești, la câțiva metri de bifurcarea celor două drumuri, se află o trecere de pietoni jumătate ștearsă. Pe lângă faptul că este amplasată foarte aproape de intersecție, iar unii șoferi, din repeziciune, apasă mult prea tare pe accelerație și nu apucă să oprească, aspect înspăimântător pentru pietoni, „zebra” este foarte puțin vizibilă. Pericolul este și mai mare noaptea când nu se vede deloc, iar șoferii care ajung pentru prima dată în zonă au șanse infime să o observe. Dacă mergem puțin mai sus, tot pe strada Mircești, spre Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, o altă trecere de pietoni așteaptă să fie refăcută.

04.08 1 HenriCoanda cu Mircesti
Trecere de pietoni strada Henri Coandă, după intersecția cu Mircești
04.08 2 Filantropia
Trecere de pietoni din apropierea Spitalului „Filantropia”

Nici „zebrele” din apropierea școlilor nu reprezintă prea mare interes pentru autorități. Avem cazul concret din fața Liceului Teoretic „Henri Coandă”, unde trecerea de pietoni și marcajul roșu din proximitatea ei, realizat special, aproape că nu mai există. Și nu de puțin timp.

04.08 3 HenriCoanda
„Zebra” din fața Liceului Teoretic „Henri Coandă”

Sunt probleme, de asemenea, și în cartierul vecin, Valea Roșie. Una dintre trecerile de pietoni din apropierea pieței se mai vede doar pe jumătate.

Exemplele pot continua și în zone din Rovine, Lăpuș (vis-a-vis de Electroputere Parc Mall) sau Bariera Vâlcii. Chiar dacă unele treceri de pietoni sunt refăcute (sunt vizibile dungile vechi, peste care au fost trasate altele noi, dar nu la perfecție, evident), mentenanța lor lasă de dorit. Vopseaua folosită nu rezistă la nesfârșit ploilor sau roților încinse ale mașinilor, lucruri de care ar trebui să țină cont administrația locală, responsabilă în acest sens.

04.08 4 PiataVLR
Trecere de pietoni din Piața Valea Roșie
04.08 5 Mall
Trecere de pietoni Electroputere Parc Mall

Ce facem cu străzile nemarcate?

Un alt aspect destul de serios de care ar trebui să țină cont în special șoferii este lipsa marcajului rutier pe anumite artere. Concret, unele străzi nu sunt liniate, ceea ce poate induce destul de grav în eroare conducătorii auto. Fie că au fost asfaltate recent, fie că vopseaua s-a șters în timp, liniile dintre benzi au dispărut ca prin minune. În acest caz, strada Sărarilor este exemplul perfect, la care se poate adăuga strada Mircești.

04.08 MarcajSararilor
Strada Sărarilor
04.08 MarcajMircesti
Strada Mircești

Evitarea tamponărilor în trafic și implicit, a accidentelor rutiere mult mai grave, se poate realiza cu ușurință dacă benzile ar fi delimitate și semnalizate în mod corespunzător. Altfel, neatenția șoferilor poate fi amplificată și de lipsa marcajelor rutiere dintre benzile de mers, fiecare alegând să meargă pe unde îl taie capul.

Despre toate aceste carențe are cunoștință, fără doar și poate, și Primăria Craiova. Contactați de redactorii „Jurnalul Olteniei”, reprezentanții municipalității au precizat că astfel de preocupări au început să apară în urmă cu câteva luni.

„Menționăm că, în permanență, există lucrări de refacere a marcajelor rutiere în toate zonele din municipiul Craiova. Nota de comandă din partea Primăriei Craiova pentru începerea lucrărilor de marcaj pe carosabil s-a dat de la începutul lunii martie.

În această perioadă, se lucrează în trei echipe, pe timpul nopții, de către operatorul R.A.A.D.P.F.L. Craiova, cel care deţine gestiunea directă pentru activitatea de realizare şi întreţinere în perfectă stare de funcţionare a instalaţiilor de dirijare a circulaţiei, a semafoarelor, a indicatoarelor rutiere şi a marcajelor în municipiul Craiova. Astfel, inclusiv marcajele rutiere din cartierele Valea Roșie și Sărari sunt pe lista de priorități, urmând a fi realizate în cursul acestei săptămâni.

Mai precizăm că, în perioada imediat următoare, se va achiziționa și marcaj termoplastic (covoare roșii) pentru trecerile de pietoni”, a declarat, pentru cotidianul regional „Jurnalul Olteniei”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Politica