Problemă majoră în Dolj privind apa potabilă. Pe lângă nitraţi şi clor rezidual liber care se pare că este cea mai mică problemă, în apa oltenilor sunt și bacterii intestinale de tipul: Enterococi, E. Coli. Situația nu este deloc una nouă, iar investițiile în rețele noi și performante sunt inexistente, ori acolo unde s-au făcut, s-au făcut prost de la bun început. 55 de stații din peste 40 localități nu sunt autorizate, iar apa ar trebui consumată doar pentru menaj.
Stațiile de apă din comuna Greceşti prezintă amoniu, clor rezidual liber, Enterococi intestinali; Nr. total de germeni la 22 °C, Nr. total de germeni la 37°C. Nici comuna Leu nu rămâne în urmă prezentând nitraţi, clor rezidual liber, Bacterii coliforme, E. Coli, Nr. total de germeni la 22 °C, Nr. total de germeni la 37°C. Comuna Mischii nu se prezintă deloc bine având: nitraţi, bacterii coliforme, Nr. total de germeni la 22 °C, Nr. total de germeni la 37 °C, Escherichia Coli, Enterococi intestinali şi Clor rezidual liber (sub limita admisă).
Siguranța și calitatea apei sunt fundamentale pentru creșterea și dezvoltarea oamenilor. Conform estimărilor OMS, aproape două treimi din decesele cauzate de bolile diareice sunt atribuite consumului de apă nepotabilă, canalizărilor insalubre și epurării incorecte a apei. Anual, peste jumătate de milion de decese sunt cauzate de lipsa apei potabile.
Apa nepotabilă nu afectează organismul doar atunci când este consumată în mod direct, ci și când este utilizată pentru gătit, curățarea alimentelor sau ustensilelor de bucătărie. Consumul de apă nepotabilă sau consumul alimentelor care au intrat în contact cu apa contaminată poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli gastro-intestinale, probleme de reproducere și tulburări neurologice.
Contaminarea microbiologică cu viruși, bacterii sau paraziți (precum Salmonella, Giardia, Shigella, Campylobacter sau E. coli), care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care pot fi prezente în apa limpede, reprezintă principalul risc pentru sănătate apărut în urma consumului de apă din surse contaminate.
Contaminarea cu nitrați, asociată cu methemoglobinemia acută infantilă (intoxicația acută cu nitrați), este o problemă raportată în unele zone rurale din România. Majoritatea cazurilor de intoxicație acută cu nitrați sunt raportate la nou-născut, deși afecțiunea poate să apară la orice vârstă, potrivit romedic.ro.