sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Casa Fântâneanu din Slatina, într-un stadiu avansat al lucrărilor

Se lucrează de zor pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a imobilului-monument istoric din municipiul Slatina, Casa Fântâneanu. Proiectul privind recondiționarea clădirii aparține Consiliului Județean Olt, investiția ridicându-se la suma de aproximativ zece milioane de lei, constituind fonduri europene.

Șantierul a fost deschis în urmă cu câțiva ani, după ce, în 2016, proiectul a trecut de votul consilierilor județeni. Acesta este finanţat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Consiliul Judeţean Olt a accesat finanțarea în parteneriat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Contribuția proprie a CJ Olt a fost de 214.602,00 lei, reprezentând o parte din cofinanțarea integral a proiectului. Totodată, sumele reprezentând cheltuieli conexe, apărute pe durata implementării proiectului în condiții optime, au fost asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean Olt, potrivit hotărârii de la acea vreme.

Casa Fântâneanu a fost construită undeva pe la începutul secolului al XIX-lea. Între momentul construcției și anul 1846, casa a aparținut familiei Lânaru. În anul 1846  casa a intrat în proprietatea familiei Fântâneanu, ai cărei membri au ocupat funcții importante în viața publică a orașului.

Casa este construită în stil eclectic, cu elemente clasiciste, cu un program de „conac” adaptat la mediul urban. La fațadă prezintă bosaje iar la ferestre ancadramente. Se pot observa frontoane cu elemente florale, coloane din stucaturi cu caneluri și capiteluri corintice, friza cu denticule și ghirlande. Deosebit de valoroasă era feroneria balconului, din fier forjat, cu influențe „art nouveaux”, care nu mai există din anul 2007.

În prezent, clădirea se afla în proprietatea Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Foto: Facebook/ Aurelia Grosu, istoric

Politica