luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Ultimul contract pentru Firul II Isvarna-Craiova, semnat

Alte patru localități gorjene vor beneficia de apă potabilă, în urma demarării lucrărilor de execuție din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”.

Ultimul contract prevăzut de această investiție a fost semnat, marți, în prezența edilului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Este vorba despre „DJ-CL-18 Extindere conductă aducțiune Isvarna – Craiova fir II Tronson II”, pentru care vor fi deschise șantiere în localitățile Câlnic, Telești, Rovinari și Bâlteni, din județul Gorj.

„Contractul de finanțare europeană este cel mai mare ca valoare, din ultimii 50 ani, din Oltenia și cea mai mare investiție din Uniunea Europeană în acest sector al aducțiunilor de apă. Sperăm ca, la finalul anului viitor, toată Craiova să fie canalizată, iar peste încă un an tot orașul să fie alimentat cu apă de izvor”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, Primarul municipiului Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valoarea contractului adjudecat de Asocierea S.C. EUSKADI SRL –S.C. ANTREPRIZA MONTAJ INSTALAȚII S.A. – HYDROSTROY A.D. se ridică la suma de 112.483.027,00 lei, fără TVA și prevede execuția unei rețele noi pe o lungime de 28,5 km.

Aducțiunea va fi realizată din tuburi poliesterice armate cu fibră de sticlă (PAFSIN – conducte biaxiale), diametrul DN 1200 mm, cu clasa de rigiditate SN10000 și presiunile nominale PN6 (L=19.216,91 m) și PN10 (L=9.373,09 m), pe traseu fiind prevăzute 40 de cămine cu vane de izolare, golire și aerisire/dezaerisire.

Lucrările speciale prevăzute pe traseul conductei de aducțiune sunt: Subtraversări de cale ferată (3 buc.), lungimi 30m, 42m, 27m; Supratraversări de râu (4 buc.), lungimi 54m, 54m, 20m, 50m; Subtraversarea barajului de acumulare Rovinari, în lungime de 100 m; Subtraversări de râu (2 buc.), lungimi 90 m, 100m; Subtraversări de drum național (2 buc.), lungimi 30m, 32m; Subtraversări de drum județean (2 buc.), lungimi 100m, 10 m; Subtraversare bandă transportoare, lungime 30 m; Subtraversare estacadă conducte, lungime 14 m; Subtraversări de viroage (13 buc.), cu o lungime totală de 218m; Subtraversări de drumuri (18 buc.), în lungime totală de 173 m; Desfacere și refacere drum de asfalt – 1.045 m.p.; Desfacere si refacere drum de beton – 204 m.p.; Desfacere și refacere drum pietruit – 1.849 m și amenajarea drumului de acces provizoriu (3 m lățime) – 23.388 m.l.

Printre altele, contractul prevede lucrări de construcție, furnizare şi montaj utilaje şi echipamente tehnologice, testare şi punere în funcțiune a acestora și remedierea eventualelor defecțiuni apărute în perioada de garanție.

Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 de luni, iar perioada de garanție este de 36 de luni.

Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova reprezintă o investiție strategică nu numai pentru Craiova, ci pentru întreg județul Dolj, dar și pentru Gorj. Cu o valoare totală de peste 117 milioane de euro, investiția presupune ca la finalul lucrărilor se va asigura apă potabilă de munte, de cea mai bună calitate în toată Craiova, în alte 6 localități din Dolj, precum și în localitățile Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni din județul Gorj.

Proiectul vizează reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri și pentru un bun control, fiind împărțit în șase contracte de lucrări. „Coridorul” pe unde va trece Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova înseamnă o suprafață totală de peste 215 hectare, suprafață care a fost trecută în proprietatea publică a județului Dolj. 

Politica