Tuberoza, prima floare din România cu certificarea Indicaţiei Geografice Protejate

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Tuberoza din comuna sibiană Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), iar iubitorii acestei flori se pot bucura de ea la finalul săptămânii, când în localitatea sibiană va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor.

Potrivit primarului Nicu Lazăr, la Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Le cultivau exclusiv saşii, în scop comercial, şi erau foarte stricţi în păstrarea materialului săditor. După Revoluţie, când a fost un exod al saşilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: <<Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!>>.

„Tuberoze se cultivă şi în alte părţi ale ţării, dar tuberozele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic şi mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularităţi ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP”, a mai spus Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar restul ca hobby şi în scop decorativ, scrie Agerpres. Aici, anual, se cultivă aproximativ 200.000 de tuberoze, în grădini şi spaţii protejate, potrivit datelor comunicate de primarul Nicu Lazăr.

Share This Article