Deși ilegal și periculos, oamenii continuă să provoace, cu bună știință, incendii de vegetație, care pot fi dăunătoare nu doar pentru mediu, ci mai ales pentru viețile lor și ale celor din jur. Majoritatea celor care pornesc astfel de arderi de vegetație, în ideea de a-și curăța și igieniza terenurile, nu le supraveghează, în multe dintre cazuri fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru stingerea focului.
Astfel, 16 incendii de vegetație și miriște au fost înregistrate în Dolj în ultimele 24 de ore. Cauza probabilă a izbucnirii focului a fost, conform ISU Dolj, focul nesupravegheat în spațiu deschis. Incendiile au fost localizate atât în Craiova, cât și în alte localități din județ, după cum urmează.
„În Craiova pe strada Constantin Brâncoveanu și strada George Enescu dar și în localitățile Băilești, Calafat, Drănic – sat Booveni, Argetoaia, Galicea Mare, Șimnicu de Sus – sat Românești, Galicea Mare, Ciupercenii Noi – sat Smârdan, Cerăt, Segarcea, Siliștea Crucii, Gogoșu, Lipovu, Băilești- str. General Ion Ghenescu. În urma incendiilor au ars aproximativ 242 ha vegetație uscată, reziduuri menajere, miriște și 3 pubele de gunoi”, conform ISU Dolj.
Deși interzise prin lege, incendiile provocate pentru arderea resturilor vegetale sau curățenie sunt la ordinea zilei, mai ales în această perioadă. ISU Dolj ține să reamintească faptul că, aceste incendii provocate pot afecta atât mediul dar și anexele din jur.
„Subliniem, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., periclitând viața oamenilor și provocând daune materiale. De asemenea, reamintim cetățenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor”, au mai adăugat reprezentanții ISU Dolj, care țin să reamintescă și modalitățile prin care aceste tipuri de arderi trebuiesc efectuate.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
-colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
-curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; –
-supravegherea permanentă a arderii;
-stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
-condiţii meteorologice fără vânt;
-parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
-izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
-asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, conform ISU Dolj, care mai adaugă că nerespectarea acestor prevederi se pedepsește cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.