Misiunea Armatei Române în Afganistan s-a încheiat după 19 ani

Anghel Catalin
7 Min Read

Armata Română și-a încheiat misiunea din Afganistan, după 19 ani. Miercuri, în Piața Arcul de Triumf din București, a avut loc o ceremonie în cinstea militarilor români ce s-au întors în țară, dar și pentru cei 27 care au murit la datorie.

Printre militarii decedați în misiunea din Afganistan se numără și trei olteni.

În anul 2011,  Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Tot în 2011, Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a murit în provincia Zabul, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 executând cercetarea terestră a unui obiectiv. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse nu a mai putut fi salvat. Militarul avea 28 de ani şi era necăsătorit.

În 2014, Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat și el în timpul misiunii. Era din Craiova, avea 35 de ani şi era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din anul 2001. A lăsat în urma sa o soţie şi o fetiţă de numai un an şi jumătate.

19 ani de Afganistan

19 ani de experiență într-o țară în care fiecare zi e o luptă de supraviețuire. În iulie 2002, a fost dislocat la Kandahar primul batalion de infanterie al armatei României, respectiv Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda maiorului Nicolae Ionel Ciucă. Batalionul a reprezentat contribuția României la Operaţia „Enduring Freedom” și a avut misiunea de a asigura paza şi securitatea Bazei Aeriene Kandahar. Militarii batalionului au acţionat în condiţii fizice şi psihice grele pe durata misiunii. Misiunile de luptă executate, programul de instruire desfăşurat au dus la închegarea coeziunii de luptă a detaşamentului, menţinerea unui standard ridicat al disciplinei, şi al moralului.

În urma executării misiunii de luptă din teatrul de operații Afganistan, prima dislocare a unei unități militare românești în afara teritoriului național după Al Doilea Război Mondial, Batalionul 26 Infanterie avea să-și câștige supranumele „Scorpionii Roșii”.


De-a lungul anilor, militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Brigada 2 Infanterie „Rovine”) au participat la mai multe misiuni în cadrul teatrului de operații Afganistan astfel:
– ENDURING FREEDOM –  Kandahar, Afganistan, 2002 – Batalionul 26 Infanterie;  
– ISAF VII – Kabul, Afganistan, 2005 –  Batalionul 26 Infanterie;
– PAZĂ KAF – Kandahar, Afganistan, 2006-2007 – Batalionul 26 Infanterie;  
– ISAF XV – Afganistan, 2009 – Batalionul 20 Infanterie.
– ISAF – Afganistan, 2009-2010 – Brigada 2 Infanterie;
– ISAF – Afganistan, 2010-2011 – Brigada 2 Infanterie;
– ISAF – Afganistan, 2010-2011 – Batalionul 20 Infanterie;
– ISAF – Afganistan, 2011 – Batalionul 26 Infanterie;
– ISAF – Afganistan, 2012 – Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie;
– PAZĂ KAF – KAF-GDA – Kandahar, Afganistan, 2013-2014 – Batalionul 26 Infanterie;
– ISAF – Afganistan, 2014- Batalionul 20 Infanterie.

Peste 32.000 de militari din Armata României au participat la misiunile din teatrele de operații din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.
Miercuri, la Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României, defilarea a fost deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare a inclus și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații. Președintele României a fost prezent și a avut un mesaj pentru militari și pentru familiile acestora.

„Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și, mai ales, de recunoștință. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre. Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acțiunile desfășurate în Afganistan. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol. Este un efort susținut, pe care doar oamenii devotați și curajoși sunt capabili să îl facă, și pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care ați fost implicați”, a fost o parte din discursul lui Klaus Iohannis.

foto: Facebook

Share This Article