vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Amenzi pentru cine împiedică intervenția în cazul urșilor

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, joi, după adoptarea OUG privind intervenția în cazul urșilor, că până acum nu au fost luate măsuri eficiente și că acestă ordonanță trebuie urmată și de alte acțiuni printre care realizarea unui studiu privind populația de urs, în baza căruia să se poată interveni. 

Tot el a mai spus că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. 

„Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice”, a spus Tanczos.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs, aprobată recent de Guvern, a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului şi scopul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit „extrem de gravă”.

„În OUG vrobim strict despre intravilan. Intervenția rapidă a fost una ineficientă și s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă. Aprobarea derogării durează câteva luni.”, a afirmat ministrul.

De asemenea, persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor coborâți în intravilanul localităților pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, se arată în Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern.

„Împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate de către orice persoane constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune. Constatarea și sancționarea faptei prevăzute la alin. (1) se realizează de către ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, respectiv ofițeri și agenți din cadrul Poliției Române”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun, scrie digi24.ro

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, prin alungare/captura

Politica