Începe Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C în județul Dolj

Anghel Catalin
4 Min Read

Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C în județul Dolj a fost lansată marți, la Craiova. La eveniment au participat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Liliana Gheorghe, manager de proiect – Institutul Clinic Fundeni, Ion Rogoveanu, profesor la Universitatea din Craiova – Facultatea de Medicină, Corina Pop, de la Spitalul Universitar de Urgență București, Liana Velica, coordonatorul de proiect ARAS, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei și Carmen- Adriana Dogaru, președinta Asociației Medicilor de Familie Dolj.

Programul de testare este realizat în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta este cel mai amplu program de screening realizat în România, program prin care vor fi testate 120.000 de persoane, din 12 județe aferente regiunilor de dezvoltare Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia.

Scopul campaniei de testare este îmbunătățirea stării de sănătate a populației  prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile infecțiilor cu virusuri hepatitice B și C, importanța testării, adoptarea unui stil de viață sănătos orientat către prevenție. Proiectul se va desfășura timp de 30 de luni, aproximativ până la finalul anului 2023.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un proiect important, derulat cu fonduri europene. În afară de faptul că se atrag bani europeni pentru o cauză nobilă, această campanie de testare în masă, oamenii care fac parte din acest proiect sunt nume importante din viața medicală, ceea ce ne face să fim mândri că suntem parteneri. Consiliul Județean a avut mereu parteneriate cu instituții sau cu ONG-uri. Și noi am depus un proiect, pentru două laboratoare mobile, pe fonduri norvegiene. Se va merge în fiecare localitate, în zonele în care sunt persoane cu un venit mic, pentru a putea să facă acel set de analize, pentru a avea un acces mai ușor la serviciile medicale. Orice viață salvată ne face să credem că decizia de a investi în sănătate a fost o decizie bună”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.
Liliana Gheorghe, manager de proiect, a explicat de ce a fost ales Doljul ca zonă în care să se desfășoare Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C.

„Sunt născută, crescută în Craiova, am studiat în Craiova. Sunt absolventă a facultății de medicină din Craiova. Mă leagă totul de acest oraș. Eu vreau să vă explic de ce a pornit acest proiect în Craiova și în județul Dolj. Este un județ extrem de puternic și bogat al României și pentru că avem aici niște colegi de nădejde: Universitatea de Medicină și colegii mei, medicii de familie, care vor reprezenta pilonul acestui proiect. Sunt deja experimentați”, a spus Liliana Gheorghe.

Adriana Dogaru, președinta Asociației Medicilor de Familie Dolj, s-a declarat încântată de campania ce va fi demarată în județ și a explicat ce are în plus proiectul actual, față de altele în care medicii de familie doljeni s-au mai implicat în trecut.

„În județul Dolj, asociația pe care o conduc este foarte receptivă la aceste programe de prevenție, pentru că, prin definiție, prevenția ne aparține cumva nouă, medicilor de familie. Acest program este binevenit pentru medicii de familie din Dolj, pentru că vor reuși să ajute pacienții cu venituri reduse. De foarte multe ori, în alte programe am fost puși în situația ca pacienții să nu-și poată susțină investigația. Pentru noi este extraordinar. Vom ajuta cât de mult vom putea”, a spus Adriana Dogaru.

Share This Article