Clariant continuă progresele înregistrate pe șantierul fabricii de bioetanol celulozic din comuna Podari, județul Dolj. Investiția elvețienilor este estimată la peste 100 de milioane de Euro, dintre care 40 de milioane de Euro sunt acordate de către Uniunea Europeană. Unitatea va fi finalizată până la sfârșitul anului 2021, după care va începe producția. Fabrica va utiliza tehnologia sunliquid® patentată de Clariant, prin care paiele de cereale provenite de la fermierii locali sunt prelucrate în etanol celulozic, un biocombustibil avansat, sustenabil, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, ce poate fi utilizat în infrastructura rutieră actuală. Anual, vor fi procesate 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic.
Procesul de construcție și specificul proiectului
Din punct de vedere tehnic, site-ul Clariant din Podari are o suprafață de 98.000 de metri pătraţi și cuprinde peste 30 de corpuri de clădire, repartizate între zona de producție, zona de testare și zona administrativă. Activitatea pe șantier a fost una de anvergură, peste 800 de lucrători în construcții fiind mobilizați simultan pentru operațiunile necesare. Antreprenorul general al proiectului a fost Con-A, una din cele mai mari firme de construcții din România. Pe lângă standardele de siguranță specifice domeniului, au fost implementate o serie de măsuri de protecție sanitară și de igienă, astfel încât termenele să poată fi respectate chiar și în contextul pandemiei de Covid-19.
Stadiul actual și echipa
La acest moment, toate echipamentele cheie au fost instalate, toate clădirile sunt ridicate, iar branșamentele la rețelele publice de utilități sunt în curs de finalizare. Clădirea administrativă și laboratorul vor putea fi date în folosință în următoarele săptămâni. Pe lângă lucrările propriu-zise, Clariant derulează și o amplă campanie de recrutare. La finalul anului – atunci când va începe activitatea de producție – aici vor lucra aproximativ 100 de specialiști. În prezent, aproximativ 60 de angajați fac parte deja din echipă.
În ansamblu: parteneriate locale
Parteneriatele strategice ale Clariant urmează două direcții principale, ambele relevante pentru dezvoltarea comunității locale – aprovizionarea cu materie primă și formarea angajaților.
Aprovizionarea cu materie primă se realizează prin intermediul unor contracte multi-anuale încheiate cu peste 300 de fermieri din județele Dolj și Olt, dar și din alte zone ale țării. Aceștia pot opta pentru furnizarea de paie, dar și pentru alte servicii conexe, precum balotare, transport și depozitare. Formarea angajaților se desfășoară în parteneriat cu Universitatea din Craiova, una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din zona de Sud a României. Aici, li se oferă un program cuprinzător de instruire și învățare, inclusiv cursuri avansate de limba engleză, chimie și tehnologia informației (IT).
Despre fabrica sunliquid® din Podari:
⦁ Investiție estimată la peste 100 de milioane de Euro;
⦁ Prima fabrică sunliquid® la scară comercială / uzină pre-comercială în Bavaria, Germania, aflată în funcțiune din anul 2012;
⦁ Tehnologie verde, sunliquid®, ce utilizează reziduurile agricole drept materie primă;
⦁ Capacitate de producție: 50.000 tone de etanol celulozic / an;
⦁ 100 de locuri de muncă directe, create pe termen lung;
⦁ 300 de locuri de muncă în domeniile conexe;
⦁ 800 de locuri de muncă asociate cu faza de construcție;
⦁ Contribuție importantă la dezvoltarea economiei și agriculturii locale;
⦁ 98.000 de metri pătrați de teren, peste 30 de clădiri