Peste 20 de hectare de vegetaţie uscată au ars în ultimele trei zile în judeţul Mehedinţi, în 11 incendii cauzate de folosirea focului de deschis pentru igienizarea terenurilor, metodă care este interzisă în perioadele caniculare, informează ISU Mehedinți.
Potrivit sursei citate, pompierii mehedinţeni au intervenit pentru stingerea a trei incendii, care s-au manifestat pe raza localităţilor: Jiana, Pătulele şi Gogoşu, iar pentru localizarea şi lichidarea acestora au acţionat echipaje de pompieri din cadrul Staţiei Vânju-Mare.
„Primul incendiu a izbucnit în localitatea Cioroboreni, unde flăcările au cuprins circa 6 hectare de vegetaţie uscată. După o oră de la încheierea intervenţiei, pompierii au acţionat, în localitatea Pătulele, pentru stingerea unui alt incendiu, care s-a manifestat la circa 10 hectare de cultură de grâu, circa 4 hectare de mirişte şi circa 2 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea focului deschis. În această dimineaţă, două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vânju Mare au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje, în localitatea Gogoşu. La intervenţie, au participat şi şase voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gogoşu cu o cisternă cu apă, un buldoexcavator şi un ATV. Incendiul s-a manifestat la un fânar, în interiorul căruia se aflau 20 de tone de plante furajere, precum şi la circa 4000 de baloţi de paie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost determinată de folosirea intenţionată a sursei de aprindere”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Mehedinţi.
Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, ISU Mehedinţi reaminteşte cetăţenilor că arderea se execută în condiţii meteorologice fără vânt, numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă şi în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.
„Totodată, cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii şi să nu părăsească locul arderii până la stingerea completă a focarelor. Facem precizarea că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”, se mai spune în comunicatul de presă.