Investiția elvețienilor de la Clariant din țara noastră a adus cu sine, încă din 2018, o serie de lucruri complet atipice: în primul rând, decizia de a readuce la viață o fostă zonă industrială și de a construi în Podari, o comună din apropiere de Craiova, o fabrică de ultimă generație, ce va produce anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Apoi, curajul de a porni la drum cu sunliquid®, o tehnologie revoluționară și simplă în același timp, despre care în România, la acel moment, nu se știa mai nimic. Acum, unitatea de producție este pe cale să devină operațională, iar echipa e gata să pună în aplicare cunoștințele dobândite chiar în Germania.
Despre tot acest parcurs – deloc simplu, însă plin de satisfacții – am discutat cu Dragoș Gavriluță, director de proiect Clariant România.
Proiectul Clariant din Podari poate fi considerat un veritabil act de pionierat. Cum ați descrie ultimii 4 ani și care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat?
Ceea ce am realizat aici, în Podari, nu este nicidecum începutul – Clariant este o companie cu peste 25 de ani de activitate la nivel internațional și un jucător puternic în segmentul produselor chimice de specialitate. De aceea, am avut avantajul de a putea aduce în România cele mai bune practici și cele mai noi tehnologii, care și-au dovedit, în timp, eficiența și sustenabilitatea.
Pe parcursul celor 4 ani, au fost, cu siguranță, numeroase aspecte care au presupus o implicare totală pe multiple planuri – de la construcția propriu-zisă, la formarea lanțului de aprovizionare și până la extinderea echipei. Cu toții am crezut că se poate și iată că am reușit să avansăm conform planificării inițiale, în siguranță, chiar și în contextul dificil al pandemiei.
Care credeți că a fost secretul, ce a contribuit cel mai mult la atingerea obiectivelor de până acum?
Fără doar și poate, echipa. Am pornit cu un grup restrâns, dar de o calitate umană și profesională de excepție, care și-a pus în joc toate cunoștințele și resursele pentru acest proiect. La ora actuală, avem aproape 60 de colegi, dintre care 8 sunt chiar din Podari, iar procesul de recrutare continuă. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu ei, am înțeles cât de mult contează ca oamenii să își poată construi un viitor acasă, fără să mai fie nevoie să plece în alte orașe sau chiar în altă țară și suntem cu toții extrem de bucuroși că proiectul Clariant poate schimba în bine atât de multe vieți.
Ce planuri aveți pentru perioada următoare? În ce stadiu este șantierul și când veți începe, oficial, producția?
Lucrările pe șantier sunt într-un stadiu avansat și ne menținem obiectivul de a demara producția până la finalul acestui an. Echipamentele mari au fost deja instalate, construcția clădirilor a fost finalizată, iar pe parcursul lunii iulie vom putea da în folosință laboratorul și secțiunea administrativă. De asemenea, suntem în curs de a finaliza racordările la rețelele de utilități.
În paralel, intrăm în cel de-al 4-lea an și în ceea ce privește formarea lanțului de aprovizionare cu materie primă și continuăm colaborarea cu fermierii locali – atât din județul Dolj, cât și din alte regiuni ale țării. Și în 2021 venim cu o ofertă avantajoasă, prin care toți cei interesați pot obține venituri suplimentare prin colectarea paielor de cereale sau prin servicii conexe, precum balotarea, transportul și depozitarea. Îi invit pe toți cei interesați să ne contacteze, pentru a afla mai multe detalii și a pune bazele unei colaborări multianuale avantajoase.
Nu în ultimul rând, aș menționa extinderea echipei și proiectele dedicate dezvoltării comunității locale. Încă de la început, ne-am dorit foarte mult să putem contribui la îmbunătățirea calității vieții podărenilor, dar și la relansarea întregii regiuni din punct de vedere economic și nu numai. Am derulat deja o serie de inițiative și vom continua să ne concentrăm pe aceleași domenii de interes – educație, sănătate și mediu.
Pentru mulți români, a avea „o țară ca afară” pare un ideal aproape de neatins. Și totuși, o companie precum Clariant vine și investește aici, atrage fonduri europene și creează locuri de muncă. Ce le-ați spune celor care sunt încă sceptici?
Poate că România este încă la început din anumite puncte de vedere, însă asta nu este neapărat un dezavantaj. Dimpotrivă, avem ocazia de a privi în jur, de a analiza anumite modele inițiate de către alte state și de a pune în practică ceea ce considerăm că ni se potrivește. Ar fi o problemă să ne oprim din a mai învăța și a mai explora.
O altă greșeală ar fi să ne considerăm, din start, mai prejos. România are, cu siguranță, un cuvânt de spus și a demonstrat că poate concura de la egal la egal în medii și industrii de top – de la știință și cercetare, până la IT și cultură. Am convingerea că tot ceea ce admirăm în străinătate poate fi realizat și aici, acasă. Trebuie doar să vrem!