Premierul Florin Cîţu ia în calcul o remaniere guvernamentală, după depăşirea moţiunii de cenzură a PSD

Jurnalul Olteniei
4 Min Read
guvern

Şeful Guvernului intenţionează ca după depăşirea moţiunii de cenzură a PSD să facă o remaniere guvernamentală, fiind vizaţi doi liberali, dar şi cel puţin un ministru USR-PLUS, susţin surse politice din echipa premierului Florin Cîţu, pentru Adevărul.

Adrian Oros este printre ţintele sigure în cazul în care Florin Cîţu va face remanieri. Ministrul Agriculturii a fost unul dintre cei mai slabi demnitari şi în Guvernul Orban, dar a fost păstrat datorită relaţiei foarte bune cu şeful PNL. Tocmai această apropiere a lui Oros de Orban e una din cauzele care-l pun pe acesta pe lista neagră. O a doua problemă e faptul că nu e deloc agreat de filiala PNL Cluj, cu toate că mai mereu a fost prezentat drept ministrul care reprezintă Clujul. Alin Tişe, şeful CJ Cluj, şi Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca şi susţinător declarat al lui Cîţu, au subliniat că nimeni de la centru nu i-a întrebat ce minister să le fie dat şi că Oros nu are o relaţie bună cu filiala sa.

Şi Alexandru Nazare este considerat una dintre „oile negre” ale guvernării din mai multe motive. Nazare este absent din comunicarea publică în ceea ce priveşte măsurile pe care le ia Guvernul Cîţu, fiind foarte rare apariţiile sale media, deşi deţine un portofoliu foarte important. O a doua şi cea mai importantă problemă este modul cum a ales ministrul Finanţelor să facă numiri în funcţii. Alexandru Nazare a recuperat mai mulţi finanţişti cu legături apropiate cu guvernările PSD, cum sunt Mihai Diaconu (fost secretar general al Finanţelor când ministru era Eugen Teodorovici), Dan Matei (fost consilier al Vioricăi Dăncilă).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ludovic Orban s-a declarat împotriva remanierii miniştrilor liberali, fiind mulţumit de activitatea lor guvernamentală.

Nu scapă de remanieri nici USR-PLUS, însă ar trebui purtată o discuţie înainte în şedinţa de Coaliţie. Cea mai mare nemulţumire şi principala ţintă este Ciprian Teleman, ministrul Cercetării.

Teleman a intrat în dizgraţie prin încercarea sa de a-l impune pe liberalul Dragoş Preda la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, decizie prin care statul român ar fi urmat să plătească circa 230.000 de lei lui Eugen Brad, fostul şef al instituţiei, deoarece numirea urma să aibă loc fără concurs. Până la urmă, Preda n-a mai fost numit, după ce Consiliul de Administraţie, aflat în subordinea lui Teleman, s-a răzgândit privind numirea.

O a doua problemă a fost numirea lui Marian Murguleţ în funcţia de secretar de stat la Cercetare, cu toate că nu era agreat de liberali şi fusese numit pentru o funcţie care era trecută în dreptul PNL. Mai mult, Murguleţ fusese printre primii consilieri ai lui Orban demişi de Florin Cîţu, după ce liberalul a preluat mandatul de la Palatul Victoria, mai scrie adevarul.ro

Nemulţumiri mai sunt şi faţă de alţi doi reprezentanţi ai USR-PLUS, ministrul Justiţiei Stelian Ion şi ministrul Economiei Claudiu Năsui. 

Share This Article