miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Dosarul „Fațada” se judecă la București

Update/Lia Olguța Vasilescu afirmă că, de fapt, este vorba despre judecarea unei contestații făcute la decizia de clasare a dosarului.

„Nu s-a redeschis niciun dosar. O persoană fără legătură cu cauza a atacat clasarea iar instanta se pronunta doar pe procedura de clasare nu pe fondul dosarului”, a precizat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

_______

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lia Olguța Vasilescu, edilul municipiului Craiova, pare că nu scapă de dosarul în care este urmărită penal pentru mai multe fapte de corupție, precum spălare de bani sau trafic de influență în schimbul obținerii unor sume de bani.

Tribunalul București a decis, vineri, să repună pe rol cunoscutul dosar „Fațada”, în care Olguța Vasilescu le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu municipalitatea, să facă sponsorizări către o asociație non-profit pentru reabilitarea fațadelor blocurilor din centrul Craiovei.

Mai mult, în același dosar, edilul este cercetat pentru s-ar fi folosit de influența pe care o deține în schimbul unor sume de bani pentru campania electorală din anul 2012.

Dosarul în cauză a fost clasat în decembrie 2020, însă acum lucrurile o iau de la cap. Iarna trecută, procurorul de caz din cadrul DNA a motivat că nu există probe prin care să se poată stabili că primarul Craiovei „ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de la Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor”.

Cu toate acestea, Olguța Vasilescu este rechemată, din nou, în instanță. De data aceasta, proprietarul unui imobil situat în Centrul Vechi al orașului  a depus plângere împotriva primăriței.

Dosarul cu plângerea împotriva ordonanței de clasare din 07.12.2020 dată de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției – a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2021 la Tribunalul București, iar la termenul de astăzi instanța a respins excepția ridicată de Ministerul Public, privind competența teritorială, dar și excepțiile ridicate de intimați..

„Repus pe rol. Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepția necompetenței teritoriale invocată de reprezentantul Ministerului Public. Respinge ca neîntemeiată excepția inadmisibilității invocată de intimații și pe cale de consecință: Repune cauza pe rol pentru a se dezbate plângerea pe fond. Acordă termen pentru data de 25.08.2021, ora 13.00, sala 208, CF 11. Se vor cita părțile. Dată şi pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 18.06.2021. Document: Încheiere de şedinţă 18.06.2021”, arată Tribunalul București prin soluția dată vineri.

Lia Olguța Vasilescu este un pion important în dosarul cu pricina, fiind cercetată penal pentru banii pe care i-ar fi spălat cu ocazia schimbării fațadelor blocurilor din Centru Vechi, dar și pentru influența folosită pentru a beneficia de anumite foloase și chiar de bani.

În decembrie 2020, Direcția Națională de Anticorupție a decis însă clasarea dosarului „Fațada” din cauză că nu ar fi existat suficiente probe. Atunci, de sub urmărirea penală a fost scos și fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor. Acesta a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani.

Totodată, DNA a mai dispus și ridicarea sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Radu Preda şi a Elenei Popescu, preşedintele Asociaţiei Pro Craiova, asociaţia non-profit prin care s-au derulat sponsorizările, precum şi ridicarea popririlor asupra sumelor de bani deţinute de Preda, Popescu şi Vasilescu în unităţile bancare din România. DNA a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători.

Pe 15 decembrie 2016, Tribunalul Bucureşti a decis să trimită, pentru a doua oară la DNA, dosarul în care primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, era acuzată de fapte de corupţie, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, pe 7 octombrie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conţine nereguli.

Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declaraţiile date de trei martori în faţa ofiţerilor de poliţie judiciară, deoarece aceştia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum şi o declaraţie dată de denunţătorul Ionuţ Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguţei Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Primarul Craiova fusese trimis în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzat de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). 

Politica