Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declara că, dacă nu ne vaccinăm, ”ne putem aştepta la un val patru mai intens”.
”Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al populaţiei la risc (…) ne putem aştepta ca acest val patru să fie uşor gestionabil”, a declarat Ioana Mihăilă.
Întrebată dacă mai ajungem la imunizare colectivă în toamnă, Mihăilă a precizat: ”Cred că este posibil să mai creştem rismul de vaccinare sau măcar să-l menţinem ca şi acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural, pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”.
De asemenea, ministrul a precizat că eforturi susţinute trebuie să facă medicii de familie, preoţii, profesorii sau autorităţile locale sau asistenţii sociali care ”ar trebui să se simtă responsabili pentru comunitatea în care locuiesc”. ”Probabil în câteva săptămâni vom ajunge la cinci milioane (de persoane vaccinate – n.r)”, a adăugat ministrul, potrivit News.ro.
Întrebată cum vede valul patru, Mihăilă a afirmat: ”Dacă vorbim de valul patru şi cum ne pregătim, cred că acele lecţii pe care le-am învăţat în celelalte valuri de până acum trebuie să ne înveţe să fim mai flexibili, să nu ajungem într-o extremă sau alta, ne aşteptăm să nu mai ajungem la această încărcătură de pacienţi pe care am avut-o în valurile doi şi trei, pentru că am avut un procent de persoane vaccinate şi un alt procent de persoane care au trecut prin infecţie, motiv pentru care, cel puţin în acest moment, nu cred că mai este cazul ca spitalele să fie închise pentru pacienţii non-covid”.
Referitor la reluarea cursurilor şi dacă copiii ar trebui să mai poarte masca de protecţie, Ministrul a afirmat: ”Voi susţine ca, la interior, copiii să rămână cu mască, cel puţin cei care nu sunt vaccinaţi (…) Trebuie judecat şi în funcţie de incidenţă, se poate discuta şi o măsură de relaxare în interior. Totuşi, lecţia din Marea Britanie ne învaţă că atunci când a fost o relaxare a crescut numărul cazurilor”.