Inundații fără precedent, la Craiova. Peste jumătate dintre cartierele orașului au fost afectate. Ploaia torențială, de marți, care a ținut aproximativ două ore a făcut ravagii, precum surparea străzilor sau producerea de accidente rutiere.
Am stat de vorbă cu dr. Ion Marinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, potrivit căruia Craiova a înregistrat cele mai mari cantități de apă pe metru pătrat de până acum.
„A fost cea mare cantitate de precipitații din acest an și prima înregistrată până acum în Craiova – 40 litri/mp, măsurați la stația meteo de la Aeroportul Craiova, însă în oraș cred că a fost mai mult de atât. Ploaia a durat aproximativ două ore, iar celula de ploaie a venit dinspre Drobeta-Turnu Severin, a trecut peste Strehaia și a ajuns la Craiova.
În Slatina, spre exemplu, au căzut doar 0,7 litri/mp, iar la Drăgășani doar 1 litru/mp.
Am mai avut alte ploi importante în oraș în trecut, însă aceasta a fost cea mai mare cantitate înregistrată până acum la Craiova. Anul acesta, ploi importante au mai fost în data de 31 de mai – 19,7 litri/mp și pe 27 mai – 17,3 litri/mp, în rest au fost mai mult ploi slabe”, a spus Ion Marinică, pentru cotidianul regional „Jurnalul Olteniei”.
În comparație cu alte localități din județ, Craiova a fost cea mai afectată de ploaia de marți seara. Explicația ar fi dată de poziția orașului pe treptele de relief, norii urcând pe acestea și provocând căderi semnificative de precipitații.
„Doar în zona Craiovei ploaia a fost atât de intensă, din cauza treptelor de relief pe care este așezat orașul. Ploaia s-a intensificat pe măsură ce sistemul noros a urcat pe treptele de relief și s-a amplificat. Și a mai fost și faptul că deasupra orașului s-a format efectul de hol – aerul cald a urcat și a dezvoltat pe verticală sisteme noroase și amplifică căderea de precipitații.
Instabilitatea vremii va continua până sâmbătă, duminică luăm o pauză și apoi continuăm cu ploi și săptămâna viitoare.
În zona în care ne aflăm noi, singurele cantități mari de precipitații care s-au înregistrat au fost la Zimnicea – 43 litri/mp și 25,6 litri/mp în Lovech, în Bulgaria. Sunt singurele cantități de peste 20 litri/mp”, a adăugat meteorologul.
Daune totale în urma ploii. Mașini și case inundate, tramvaie oprite și străzi distruse
Chiar dacă ploaia s-a oprit după aproximativ două ore, daunele produse au fost semnificative, fiind nevoie de intervenția echipelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, precum și a celor de la Compania de Apă Oltenia.
Probabil că una dintre cele mai grave urmări a fost surparea străzii Bibescu din municipiu. Din cauza volumului mult prea mare de apă, au sărit capacele de canalizare, lucru care a condus la prăbușirea asfaltului. Pentru a redresa situația, imediat după oprirea ploii, echipe de muncitori de la CAO au intervenit cu reparații la canalizare, iar muncitorii de la Domarcons s-au ocupat de repararea străzii.
Totodată, mai multe intersecții din oraș au fost blocate, iar mașinile, luate pe sus. Apa a ajuns aproape de plafonul mașinilor, iar șoferii care conduceau decapotabile au fost nevoiți să scoată apa din mașini cu găleata, la propriu.
Au avut loc și accidente rutiere, precum cel produs pe strada Amaradia, în zona Liceului Pedagogic sau cel de pe strada Spaniei. Traficul a fost îngreunat, fiind reluat după zeci de minute de așteptare cu ajutorul polițiștilor.
Totodată, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe locuințe din municipiu.
„Intervenție pentru evacuare apei din subsolul a trei case de pe strada Bucovăț, evacuarea apei din subsolul a patru case de pe strada Câmpia Islaz, din cartierul 1 Mai strada Șoimului – din subsolul a trei scări de bloc și parcare pe o suprafață de aproximativ 500 mp cu o adâncime de 50 cm, precum și evacuarea apei din subsol a patru locuințe de pe strada Brestei”, informau, marți seara, pompierii din cadru ISU Dolj.
Totodată, instituții ale statului precum Muzeul de Istorie Craiova sau Sala Polivalentă au fost inundate, iar mai mulți copaci au căzut din cauza ploilor abundente, la care s-au adăugat intensificări ale vântului. Din această cauză, circulația tramvaielor a fost oprită câteva ore.
Și Grădina Botanică a fost afectată, aleile fiind cuprinse de apă. În acest caz, polițiștii locali au acționat, ajutându-i pe oameni să ajungă acasă în siguranță.
Pagube au fost și în localități din proximitatea Craiovei, unde, pe lângă ploaie, a dat grindină, iar din cauza descărcărilor electrice, au avut loc incendii.
„Incendiu la acoperișul unei case în comuna Șimnicu de Sus, sat Cornetu. Intervine Secția Pompieri Craiova cu o autospecială de apă și spumă”, au mai transmis reprezentanții ISU Dolj.
Relieful, unul dintre aspectele care au generat dezastrele
Văzând haosul creat de fenomenele meteorologice de seara trecută, edilul orașului a reacționat rapid, apelând la instituțiile din subordine pentru a sprijini cetățenii și pentru a înlătura din daunele apărute.
„Toate canalele care rețin apele pluviale au depășit cota de avarie, făcând canalizarea să refuleze în mai multe zone din oraș. Au fost închise pasajele și s-a oprit circulația tramvaiului după ce un plop s-a prăbușit peste firele de înaltă tensiune. Mai multe persoane au fost ajutate de polițiștii locali să ajungă în siguranță acasă după ce aleile din Grădina Botanică au fost inundate. Am solicitat ISU să intervină alături de CAO în zone calamitate, în sprijinul cetățenilor”, potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu.
La scurt timp după încetarea ploii, echipele de intervenție au început să lucreze intens.
„Toate pasajele au fost deblocate. S-a reluat circulația cu tramvaiul. Pe strada Bibescu, prăbușită în urma ploii, se va interveni încă din această seară.
Zeci de copaci au fost doborâți azi de vânt și furtună. Și la această oră se lucrează la debarasarea trotuarelor.
Lucrările de pe strada Bibescu se vor finaliza mâine”, transmitea Olguța Vasilescu, marți seara.