Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că în baza asumării calendarului din Planul Național de Redresare și Reziliență, o nouă lege reformatoare pentru sistemul de pensii va fi prezentată în Parlament până la finele anului viitor.
„Prin PNRR ne-am asumat ca dupa trimiestrul al doilea al anului viitor, să prezentăm public proiectul de lege pentru pensii. Până la finalul lui 2022 mergem cu el în Parlament”, a comentat Turcan la Antena3.
Turcan a explicat că în acest moment se lucrează pe mai multe paliere, pe de-o parte pentru introducerea tuturor celor 5 milioane de dosare de pensii în sistem electronic și pe de altă parte pentru stabilirea unui echilibru între pensii.
„Datele se introduc manual în sistem electronic. Scopul este să avem o arhivă preponderent electronică pentru întreg sistemul de pensii și totodata ca orice persoană să-și poată accesa propriul dosar de pensie, chiar dinainte de a ieși din activitate, așa cum se întâmplă în orice stat civilizat”, a spus Turcan, potrivit g4media.ro
Aceasta a mai adăugat că atâta timp cât nu funcționează principiul contributivității vor exista discrepanțe imense între pensii.
Cea mai mică pensie în România este de 100 de lei, iar cea mai mare (din categoria pensiilor speciale) este de 79.0000 de lei.
„Nu-i spun profesia sau numele celui care câștigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ținem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii impotriva celorlalți. (…) Este important să reducem inechitățile prin noua lege a pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”, a spus Turcan.
Pensiile mari vor fi plafonate, astfel încât cele sub 1500 de lei să poată fi majorate.
În acest moment, există 2,7 milioane de pensionari care obțin sub pensia minimă, care este de 1500 de lei.
Potrivit ministrului, în 2021 se înregistrează un deficit semnificativ în bugetul de pensii. Mai precis, bugetul de pensii a fost fixat în 2021 la 87,47 de miliarde, mai mare cu 7,7 miliarde de lei față de bugetul prevăzut în 2020.